Mureș: Reacții la proiectul privind autonomia Ţinutul Secuiesc

Publicat de Corina Muntean, 29 aprilie 2020, 15:41
Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, de Camera Deputaților și a ajuns la Senat care este for decizional în acest caz.
Anterior, proiectul a primit doar avize negative de la Consiliul Economic și Social (CES) și de la Consiliul Legislativ, iar comisiile de specialitate din Camera Deputaților s-au exprimat împotriva adoptării.
Unul dintre inițiatorii proiectului de lege, deputatul UDMR, Biro Zsolt:
Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, deputatul de Mureș, Marius Paşcan spune că a solicitat încă din martie dezbaterea în plen a proiectului pentru a nu se ajunge să fie adoptat tacit.
Având în vedere toate avizele negative primite până acum, acest proiect nu va trece de Senat care este cameră decizională în acest caz, a declarat înainte de intra în ședință senatorul PNL de Mureș, Cristian Chirteș.
Potrivit proiectului de lege Regiunea autonomă ar cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş.
Limbile maghiară şi română ar fi folosite în instituţiile publice de cetăţeni.
Ținutul ar avea un preşedinte și autorităţi ale Scaunelor – Consiliul Scaunal şi Preşedintele Scaunului. Vor mai exista şi un Consiliu Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primar.