Mureș: Psihologii școlari lipsesc din mediul rural

Publicat de MIRELA ROTAR, 31 mai 2021, 13:17
Un sondaj realizat în luna martie de Consiliul Național al Elevilor pe un eşantion de 8.700 de elevi, după un an de pandemie, relevă că 75% dintre cei intervievaţi se simt obosiţi şi anxioşi, iar 30% au spus că avut stări depresive şi anxioase.
Studiul a fost prezentat de președintele Consiliului, Rareș Voicu, într-o dezbatere organizată de Comisia pentru învăţământ din Senat, care a subliniat importanța unei ședințe de screening pentru fiecare elev, astfel încât acesta să poată fi îndrumat către un specialist, dacă are nevoie:
Peste 75% din elevii respondenți au spus că se simt, după un an de pandemie, obosiți și anxioși, și aproape 30% dintre elevi au spus că au experimentat episoade depresive între 5-10 ori și chiar de peste 10 ori în unele cazuri, și aceeași este situația și cu episoadele de anxietate. În ceea ce privește accesul pe care elevii îl au la serviciile de asistență psihologică în școală, doar 5% dintre elevi au avut acces la servicii de asistență psihologică în școală în ultimul an, deși cifrele ne arată foarte clar că au avut nevoie de aceasta.
Și psihologii și consilierii școlari au observat o schimbare în comportamentul copiilor.
Sunt mai nervoși ca de obicei, dar specialiștii încearcă să îi introducă în activități de socializare, pentru a-și redobândi abilitățile de a trăi împreună, spune psihologul școlar Călina Iușan:
Am observat o modificare în comportamentul lor în ceea ce privește relația cu ceilalți și comportamente mult mai agresive față de alte situații când prezența fizică la școală se manifesta. Agresivitate în ce sens? Toleranță scăzută la frustrare. La grădiniță, nu mai știu să-și împartă jucăriile. Nu își mai așteaptă rândul, nu mai au răbdare în așteptarea rândului, folosesc cuvinte jignitoare. Toate acestea sunt cauzate, zic eu, de faptul că au stat izolați, și comunicarea nu s-a realizat față în față, ci prin ecran.
Pe de altă parte, și psihologii și consilierii sunt suprasolicitați, prea puțini la numărul mare de solicitări din această perioadă.
Călina Iușan:
Avem nevoie de consilieri școlari mai mulți pentru că un consilier școlar are arondat peste 800 de elevi, iar cererile sunt foarte mari din partea personalului didactic și a părinților, mai ales acum, după întoarcerea la școală, după paștele ortodox, chiar e nevoie de consilieri școlari.
Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Mureş are în subordine 54 de cabinete şcolare şi interşcolare de asistenţă psihopedagogică şi 63 de psihologi şcolari, iar multe zone, în special în mediul rural, nu sunt acoperite de serviciile de asistență psihologică.
Raluca Creț