Mureș: Pompierii și hornarii fac apel la cetățeni să-și curețe coșurile de fum

Publicat de Corina Muntean, 24 septembrie 2021, 11:07 / actualizat: 27 septembrie 2021, 18:58
”De la coșul de fum, poți rămâne iarna-n drum!” este sloganul campaniei demarate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș de prevenire a incendiilor în sezonul rece.
Cele mai multe incendii din această perioadă sunt cauzate de cei care au sobe pe lemne și care ignoră complet curățarea coșurilor de fum .
Este motivul pentru care sute de oameni rămân fără case iar unii sunt asfixiați în propriile locuințe, atenționează purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș, Daniel Petru Dan:
Cei mai mulți dintre utilizatorii sobelor, minimalizează sau ignoră complet curățarea coșurilor de evacuare a fumului și a gazelor fierbinți. În consecință, anul trecut, în județul Mureș, două persoane și-au pierdut viața și au fost provocate 127 de incendii din cauza coșurilor de fum necurățate, amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de acestea și neîntreținerea coșurilor de fum. Ca și măsuri preventive, rugăm cetățenii să verifice, să curețe și să repare coșurile de fum, ori de câte ori este nevoie, obligatoriu anual, premergător sezonului rece. Izbucnirea incendiilor în locuințe și gospodării cetățenești poate fi preîntâmpinată dacă sunt respectate masurile minime specifice de prevenire a incendiilor.
În județul Mureș sunt 7 societăți comerciale de hornari profesioniști care asigură servicii de curățare a hornurilor și a echipamentelor de încălzire, dintre care 3 sunt la Târgu-Mureș iar 4 la Reghin.
Mulți oameni apelează la astfel de servicii doar atunci când sesizează pericolul, spune președintele Asociației Hornarilor Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee din România, reghineanul Mircea Bălșoianu:
Din păcate, încă, oamenii apelează doar atunci când au probleme majore, respectiv atunci când constată că iese fum la pornire. Coșarii profesioniști au încercat și în mare parte au reușit pentru clienții care fac preventiv și an de an fac aceste servicii, să mute aceste servicii la ieșirea din sezonul rece (mai, iunie) ca să poată să și aducă în parametri de funcționare dacă sunt anomalii pe coșul de fum.
Hornarii trag un semnal de alarmă privind înmulțirea ”falșilor coșari” care vin din zona Brașovului, mai spune Mircea Bălșoianu:
Tragem un semnal de alarmă pentru concetățenii noștri din județul Mureș să aibă foarte, foarte mare grijă la acei așa-ziși coșari veniți de prin părțile Brașovului care, de multe ori, intră câte doi în case, mai păcălesc oamenii, în special cei mai în vârstă care sunt foarte vulnerabili. Unul își face de lucru prin casă, unul prin pod și după ce pleacă, constată că lipsește ceva… Aceste cazuri sunt destul de dese mai ales în sezonul rece.
Persoanele care doresc să apeleze la serviciile profesioniste ale hornarilor, pot găsi informații pe site-ul Asociației Hornarilor, la adresa www.asfoch.ro
Cristina Bulbescu