Mureș: Părinții așteaptă testele non invazive pentru COVID, pentru a accepta testarea copiilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 8 aprilie 2021, 13:46
Testarea pentru depistarea COVID la elevi se face, din februarie, și în școli, dar puțini părinți și-au dat acordul pentru testare, în primul rând pentru că procedura este deranjantă pentru cei mici.
O variantă ar fi testele rapide, non invazive, dar varianta nu a fost acceptată de specialiști din Ministerul Sănătății, pe motiv că testele nu sunt sigure.
Părinții ar fi însă mai deschiși dacă aceste teste s-ar introduce în școli, a arătat președintele Federației Naționale a Asociaților de Părinți, Iulian Cristache:
Este adevărat că există și o opoziție a părinților la aceste teste antigen. Personal, pot înțelege până la un anumit punct la această temere dar, pe de altă parte, dacă vrem să ne întoarcem la școală, trebuie să ne gândim la testarea în masă. Sperăm ca, într-un final, să vină acele teste non-invazive pe bază de salivă, astfel încât majoritatea părinților să-și dea acordul. Spun majoritatea pentru că am avut niște discuții aprinse în ultimele zile pe grupurile de lucru cu părinții și, din păcate, unii dintre ei nu înțelegeau nici măcar rostul testării în masă.
La Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, părinții și-au dat acordul asupra testării.
Un test rapid ar fi mai bine primit, este de părere directoarea Cristina Someșan, dar nu ar fi de dorit, din cauza rezultatului îndoielnic:
Am primit teste și, pentru elevii minori, clasa a VIII-a și câți mai sunt în clasa a XII-a minori, părinții și-au dat acordul pentru a fi testați copiii. Testarea lor se face de către doamna asistentă dacă are acordul și al doamnei doctor, sau se face de către doamna doctor. Nu este plăcut, testul cu bețișorul în nas nu dă o senzație plăcută dar, până la urmă, este o verificare și o clarificare a unei situații de moment, dacă este să apară. Sigur, ar fi bine dacă s-ar putea să fie și mai puțin invazive dar, pe de altă parte, oare rezultatul este corect sau, pentru un moment de disconfort, ajungi într-o situație îndoielnică?
Medicii spun că multe îmbolnăviri ar putea fi oprite dacă primul filtru ar fi la părinți.
Ileana Mihăescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, îi sfătuiește pe părinți să nu îi lase pe copii la școală dacă prezintă simptome:
Primul triaj care se face este din partea părinților. Să măsurăm o temperatură așa cum ni se măsoară la intrarea în orice supermarket cred că este în puterea oricărui părinte și, mai departe, dacă, cumva, în timpul orelor de curs se întâmplă ceva cu starea de sănătate a copiilor, dascălii trebuie să ia decizia de a-i trimite acasă, de a-i izola, eventual, în camere speciale.
Direcția de Sănătate Publică Mureș a distribuit Inspectoratului Școlar Județean Mureș în jur de 30.000 de teste antigen, dar în prima lună de utilizare s-au folosit mai puțin de 1% dintre acestea.
Raluca Creţ