Mureş: Nu vor exista creșteri semnificative ale RCA, susţin asigurătorii

Publicat de Corina Muntean, 2 noiembrie 2020, 15:18
Reprezentantul umei companii de asigurări din Tg. Mureș, Alexandru Negrea, atrage atenția că există service-uri independente și unele asociații patronale din transport care răspândesc zvonuri privind creșteri nereale de preț la RCA:
Unele service-uri independente și o parte a asociațiilor patronale periodic ies în presă , că societatea X va da faliment, că societatea Y va crește prețul și noi, consumatorii va trebui să plătim foarte mult. După schimbările legislative din 2017, pe piața RCA s-a dat undă verde service-urilor să lucreze cu prețuri foarte mari. Iar acele serviceuri care practică astfel de prețuri sunt și cele vocale în acest moment în piață și spun că vor prețurile vor crește, dar nu spun că o mare parte a creșterii preţurilor se datorează lor. Sunt serivce-uri care solicită prețuri de manoperă de 3-4 ori mai mari decât o reprezentanță, de exemplu.
În ultimii trei ani s-a impus calcularea unui preț de referință al asigurării de Răspundere Civilă Auto, iar în luna aprilie Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un raport în acest sens.
Însă, aceste modificări ale RCA sunt permanente și doar formal și legal ASF publică periodic un raport și stabilește niște prețuri de referință, de care asigurătorul ține cont, în funcție de profit.
Asigurătorul Alexandru Negrea a dat un exemplu de calcul RCA, pentru majoritatea autoturismelor existente în România, pe segmentul 1400-166 cmc:
Pentru autovehiculele între 1401 și 1600 de centimetri cubi, la o primă medie de 500 de lei, după efectuarea tuturor calculelor, pentru a fi în continuare sustenabili și a tinde și noi ca și companie, către un anumit profit, vom vinde cu 530 lei. ASF-ul poate a zis că prețul referențial este de 490 de lei, sau poate să zică 600. Dar dacă compania și-a făcut ea calculele și a văzut că pe acel segment este puternică și nu trebuie să mărească prețul, să îl aducă la 600, și poate merge în continuare cu 530 de lei.
În concluzie, companiile de asigurări estimează că se vor înregistra creșteri mici de preț, de câteva zeci sau sute de lei la RCA, şi nu dublări sau triplări ale acestor prețuri.
Valeriu Russu