Mureș: Lipsa asistenților medicali, resimțită la nivelul spitalelor
Publicat de Rotar Mirela, 11 mai 2022, 13:57
Potrivit unui studiu recent Frames, realizat la inițiativa Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” din București, România are nevoie urgentă de cel puțin 50.000 de asistenți medicali.
Studiul relevă faptul că nevoia de personal din clinici, din spitale și din cabinetele medicale din țară este uriașă și va crește semnificativ în următorii ani, pe măsura accentuării îmbătrânirii populației.
Nici în județul Mureș situația nu este diferită și ar fi imperios necesară schimbarea prin lege a normativului asistenților medicali, spun oficialii din sistem.Astfel că o asistentă medicală din spital are în sarcină mult mai multe paturi decât poate face față.
La Spitalul Clinic Județean Mureș, de exemplu, peste 90% din posturile de asistenți medicali din normativ sunt ocupate, în perioada pandemiei fiind făcute o serie angajări.Dacă se modifică normativul, însă, numărul posturilor va crește, precizează managerul Spitalului, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Problema e Legea de normare a unui asistent, ca și a unui medic, în funcție de numărul de paturi din spital care este foarte veche. Între timp, medicina, aparatura medicală și implicit manevrele care se fac la patul bolnavului, s-au dezvoltat la o complexitate mai mare, în așa fel încât nu mai putem norma o asistentă la 10-12 paturi și, mai ales, nu se ține cont de gradul de dependență al bolnavului. Au paturi prea multe, sau bolnavi prea mulți, la care trebuie să facă față.
Datele Institutului Național de Statistică arată că în România lucrau, în 2020, peste 137.000 de asistenți medicali cu pregătire medie, cu 13% mai mulți față de 2015. Acestora li se adaugă alți peste circa 17.000 de asistenți medicali cu studii superioare.
Studiul Frames mai atrage atenția că în mediul rural este cea mai mare nevoie de asistenți medicali. Sunt zeci de județe în țară unde, din cauza lipsei de personal, sistemul medical este aproape paralizat.
Astfel, în județe precum Covasna, Brașov sau Sibiu un asistent medical comunitar, de exemplu, îngrijește în medie 16 gravide și lăuze, și se ocupă în medie de 200 de nou-născuți, copii și adolescenți.
Cristina Bulbescu