Mureș: În așteptarea turiștilor, salvamontiștii au marcat traseele turistice

Publicat de Corina Muntean, 11 mai 2020, 18:20
Turismul montan este primul care se va relua după măsurile de relaxare din 15 mai, în condițiile în care măsurile de distanțare sunt mai ușor de respectat.
Anii trecuți, în această perioadă se înregistrau deja accidente pe munte, însă acum salvamontiții au profitat că nu au fost intervenții și au putut lucra la refacerea traseelor și verificarea refugiilor.
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, recomandă să nu ne mai planificăm drumeții de 3-4 zile, pentru a nu rămâne peste noapte în refugii care se pot supraaglomera:
Ne-am concentrat atenția pe verificarea traseelor, refacerea marcajelor și a potecilor. Am închis anumite trasee, nu le-am interzis, petru că am avut zone în care au căzut, de furtună, suprafețe mari de păduri, traseele erau impracticabile și atunci aceste trasee le-am închis, am pus plăcuțe la intrare și am explicat care e situația lor. Singura problemă pentru noi este legată de momentele în care oamenii se adună în locurile de campare, să nu împrăștie virusul între ei. În ce privește refugiile peste noapte, la furtună, unde se înghesuie oamenii, ar trebui să ne facem excursiile, încât să nu fim obligați să în nicio situație să rămânem la refugiu.
Salvamont demarează, în aceste zile, o campanie națională de dotare a tuturor refugiilor montane cu soluție de dezinfectat, a precizat pentru Radio Târgu Mureș Sabin Cornoiu.
În plus, procedurile Salvamont s-au modificat, salvatorii având de trasnportat echipamente în plus pentru protecția personală, dar și a accidentaților – mănuși, mască, vizieră, combinezon, care vor îngreuna acțiunea de salvare.
Valeriu Russu