Mureș: Impozitarea pensiilor speciale, temă de campanie electorală
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 iunie 2020, 12:31 / actualizat: 21 iunie 2020, 17:59
În opinia analistului mureșean, Lucian Săcălean, această lege este mai degrabă o temă de campanie electorală.
Există însă și o miză de natură economică, este de părere prof. Lucian Săcălean:
Curtea Constituțională este, de fapt, aici ținta, și nu pensiile românilor neapărat. Am citit foarte multe comentarii pe marginea acestei legi, am văzut opiniile și ale avocaților și ale judecătorilor care merg pe o singură direcție și anume că legea va fi declarată neconstituțională. Este o temă de campanie electorală la aceste alegeri pentru că în condițiile în care ne paște o criză economică foarte gravă, ne comportăm la fel ca în 2008-2009 în acest moment și avem nevoie de o temă de comunicare publică. Va fi un cuvânt cheie pe care s-a mizat în ultimii 30 de ani: schimbare. Ținta nu va fi un partid sau un om, ci va fi Curtea Constituțională.
Pe de altă parte, aplicarea legii privind impozitarea pensiilor speciale presupune și modificarea Codului Fiscal, mai spune Lucian Săcălean:
Oricum, a crește impozitarea la 85% e, poate, primul temei pentru care această inițiativă legislativă nu va trece de Curtea Constituțională pentru că avem articolul 56 din Constituție care vorbește despre justa așezare a sarcinilor fiscale. Evident, o astfel de schimbare nu o poți face decât în condițiile în care tu schimbi Codul Fiscal, în care tu vii cu o impozitare progresivă și nu poți face acest lucru decât respectând niște limite legale de timp.
Parlamentul a decis, ieri, impozitarea cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților.
Citește și: 25.000 de lei, cea mai mare pensie de serviciu din Mureș
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis, însă ea ar putea fi contestată, din nou, la Curtea Constituțională la sesizarea Avocatului Poporului, chiar dacă CCR a precizat că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate.
Cristina Bulbescu