Mureș: copiii și tinerii, îndemnați să practice parașutismul
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 februarie 2020, 15:08
Parașutismul este sportul care oferă unele din cele mai intense senzații celui care o practică. Este opinia col. Neculai Nuțu, instructor parașutist, ofițer la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din Tg. Mureș, care-i îndeamnă pe cei mici și pe tineri să practice acest sport.
El a declarat că recomandă tuturor celor care doresc să încerce senzația unică a zborului:
Senzația pe care o are un parașutist când zboară e… visul lui Icar dacă vreți. Nu știu, poate fiecare dintre noi am visat în copilărie să sărim din copac, de pe un acoperiș, să deschidem o umbrela, o batistuță, un cearșaf, ceva; am mai văzut un filmuleț de desene animate, o albinuță, am visat să zburăm. E, când sari din avion – și bineînțeles și se deschide parașuta, că altfel n-ai mai povesti despre asta – doar atunci poți înțelege. Nu știu cu ce să compar senzația, cred că mai măreț decât asta e doar când naște o mamă! Toți cei pe care-i sfătuim să sară, după ce aterizează prima expresie este ”Mai vreau!” Așa o să faceți și dvs, sigur. O să săriți în tandem, o să săriți cu instructor, se poate face și aici în Tg. Mureș, în multe locuri din România sau din afară.
Col. Neculai Nuțu a fost prezent astăzi, la evenimentul ”Tradiție și actualitate în parașutismul militar românesc”, organizat de Fundația ”Gral. Grigore Baștan” la Cercul Militar Tg Mureș.
El este recordmanul național la saltul cu cele mai mare drapel românesc, de 800 de metri pătrați, realizat în iunie 2018. În calitate de instructor parașutist, el a arătat că este extrem de importată prezența, la mitigurile aviatice și ulterior ca practicanți pe aerodromuri, a copiilor și a tinerilor.
La Tg.Mureș funcționează unul din cele mai importante centre de parașutism din țară, la Aeroclubul”Elie Carafoli” înființat în 1952, care oferă celor interesați cursuri de inițiere și salturi în tandem cu instructori specializați.
Multiplu campion național civil și militar, dar și câștigător al Cupei Est-Europene, instructorul târgumureșean Gabriel Pop susține că deocamdată, din motive obiective, în România nu se pot obține performanțe echivalente celor din Vest:
Sunt de două ori campion național civil, de două ori național militar, am câștigat Cupa României cu echipa Aeroclubului din Tg. Mureș de 7 ori, de două ori Cupa Aviației Militare. De trei ori am câștigat Cupa Est-Europeană la individual și tot de trei ori cu lotul național. Noi executăm maxim 200-300 de salturi de antrenament și nu ne putem compara cu francezii, nemții, italienii, cehii care fac 7-800 sau 1000 de salturi pe an. Dar, cel puțin, la nivel de juniori, avem colegi care au fost campioni europeni, mondiali. La nivel de seniori, totuși e greu să ocupi locuri fruntașe.
În ultimul deceniu la Aeroclubul Tg. Mureș anual vin în medie 3-40 de tineri doritori să se încrie la cursuri de parașutism. Circa 25 dintre ei urmează cursurile și doar 15 ajung efectiv să sară cu parașuta.
Valeriu Russu