Mureș: Ciobanii din zona montană nu mai știu cum să se apere de urși și lupi

Publicat de APETRI MARGARETA, 2 august 2021, 13:37 / actualizat: 3 august 2021, 9:51
Ciobanii spun că în acest an atacurile animalelor sălbatice sunt mai dese ca în alți ani, iar mulți dintre ei vor să renunțe la meserie pentru că pagubele sunt mai mari decât veniturile.
Marian își pășunează pădurea din zona muntoasă a județului Mureș, dar a pierdut în doar o lună aproape 10 oi, din cauza lupilor.
Animalele sunt tot mai agresive și nu se mai sperie nici de câini, nici de strigăte.
Am ieșit din pădure, s-au speriat caprele și, când m-am uitat înapoi, erau doi lupi. Am asmuțit câinii și au luat-o prin pădure în jos. Vin zi și noapte, nu ne putem odihni, intră la oi, ne atacă în pășune, la amiază, seara, când venim la muls.
Zaharie este cioban de când se știe, dar spune că în fiecare an e tot mai greu, mai ales că nu mai găsește angajați care să îl ajute cu oile.
Noaptea nu dormim, vin pe la 11, 12, facem foc, apoi pe la 3 iar vin. Umblă câinii, dar nu avem ce face, nu ne putem apăra. Mi-a luat vreo 7-8 oi până acum, cine știe, azi iar, mâine iar, în ritmul acesta mergem jos, nu mai are rost. Nu se sperie. Și la alte stâni, tot așa e, vin urșii, lupii, fac focuri, dar degeaba, înainte nu era așa, dar așa ca anul acesta, ferească Dumnezeu. Când am fost anul trecut și acum doi ani, nu era așa. Ne este frică, dar nu avem ce face, dacă aici este pășunea. Ciobani nu se găsesc, nu mai vin, poți să le dai 2-3.000 de lei și nu vin.
Chiar dacă atacurile urșilor s-au înmulțit în ultima perioadă, măsurile de intervenție se iau greu, birocrația durează și, de cele mai multe ori, ursul vinovat nu este găsit.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, a arătat că astăzi s-au publicat în Monitorul Oficial două ordine de intervenție asupra urșilor care fac probleme.
S-a primit o derogare pentru relocarea a doi ursuleți din fondul cinegetic 20 Ernei aparținând Asociației Vânătorilor și Pescarilor ”Turu”. Este vorba de doi ursuleți care vor fi relocați la centrul de reabilitare a urșilor orfani din județul Harghita. Al doilea ordin se referă la urs, prin care se aprobă recoltarea lui, adică împușcarea lui, este vorba de urs din fondul cinegetic 24 Lunca, județul Mureș, aparținând Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv ”Braniștea Logig”. Acesta este un urs care a creat pagube multiple și acum a primit derogarea de la Ministerul Mediului.
În ultima lună, doi mureșeni și-au pierdut viața după ce au fost atacați de urși la stână, iar unul a ajuns în stare gravă la spital.
Raluca Creț