Mureș: Aglomerație la școlile de șoferi, după reluarea examenelor

Publicat de MIRELA ROTAR, 13 iulie 2020, 12:35 / actualizat: 14 iulie 2020, 18:20
De azi, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Mureș organizează proba teoretică și programarea pentru susţinerea probei practice, care începe mâine.
Directorul Serviciului, Simion Cămărășan, a explicat pentru Radio Tg.Mureș că programul de examinări s-a reluat normal, singura noutate fiind posibilitatea de programare online. Acesta a precizat că cei programaţi la proba practică în perioada 14 – 17 iulie vor susţine examenul la data, ora şi locul stabilite inițial.
Noutăți nu sunt, iar zilnic între 80 și 100 de persoane sunt examinate, atât la proba teoretică cât și la cea practică. În afară de modificările legate de programările online, alte modificări nu sunt. Aceste sunt cifre care se regăseau și înainte de criza COVID.
În perioada restricțiilor, Serviciul Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Auto Mureș și-a redus activitatea la ghișee cu 25 la sută, iar examinările au fost oprite, mai spune Simion Cămărășan:
Este o ușoară creștere față de perioada în care a fost instituită starea de urgență, când a scăzut la 25 la sută. S-a lucrat cu trei ghișee pe partea de înmatriculări, autorizări provizorii și un ghișeu pentru preschimbări premise de conducere. Acum se lucrează în ritm normal, cu patru ghișee de preluat documentele și două ghișee pe partea permiselor de conducere, dar solicitările la preschimbări și programări la proba teoretică se fac doar online.
Există o supraaglomerare a numărului de candidați la ambele probe, spune șeful unei școli de conducători auto din Tg. Mureș, Constantin Nechifor, dar crede că acest lucru era de așteptat:
S-au supraaglomerat examenele, care se întind pe o perioadă foarte mare, ca după o pauză de două luni. Deci era de așteptat, nu e o surpriză, în rest, procesul de pregătire decurge ca și înainte. Cu excepția unor persoane mai în vârstă, oamenii nu sunt deranjați că trebuie acum să se înscrie online, tineretul preferă forma aceasta. Iar față de programul normal de dinainte, activitatea a crescut cu 30 la sută.
Chiar dacă valabilitatea documentelor se menține pe perioada stării de alertă și încă 90 de zile după încetarea ei, autoritățile recomandă celor cărora le expiră actele, să le preschimbe.
De asemenea, măsurile de igienă și de distanțare fizică sunt menținute, ceea ce face ca timpii de așteptare să crească puțin.
Valeriu Russu