Municipiul Tg. Mureș va avea o platformă de depozitare a materialelor rezultate în urma renovărilor

Publicat de APETRI MARGARETA, 11 august 2021, 11:59
În acest moment, târgumureşenii care vor să renunţe la obiectele de mari dimensiuni sau care îşi renovează locuinţa, nu au nici o soluţie pentru depozitarea deşeurilor.
Primarul Soos Zoltan spune că nu e obligaţia municipalităţii să rezolve problema, ci a proprietarilor de locuinţe:
Fiecare cetățean va putea să apeleze la un număr de telefon și acest moloz va fi cărat contra cost la o stație de depunere. Primăria trebuie să pregătească un teren unde se adună aceste materiale. Pe strada Depozitelor, primăria are un teren care trebuie pregătit, să se facă o platformă de beton pe care se pot sorta aceste materiale adunate de la populație. Pentru că o parte din aceste materiale se poate refolosi, respectiv dacă este metal sau lemn, se recuperează. Estimăm că într-un an vor fi funcționale aceste proceduri, să avem o colectare selectivă eficientă în oraș.
La această oră, cei depistaţi că depun moloz în diverse locuri, lângă gunoiul menajer sau chiar în pădurile din preajma Tg. Mureșului, sunt amendați, a atenționat Soos Zoltan:
De foarte multe ori, cetățenii noaptea cară sacii de moloz și îi lasă lângă gunoiul menajer, evident a doua zi avem discuții cu operatorul care efectuează serviciile de salubrizare, pentru că nu este obligația lor să care acest moloz. Dar la o comandă separată ei adună și molozul dar asta înseamnă bani în plus pentru Tg. Mureș fiindcă noi trebuie să achităm aceste cheltuieli. Populația trebuie să înțeleagă că dacă renovăm un bloc, cheltuielile de transport al acestui moloz nu sunt mari – va fi un tarif oficial, un tarif minim – dar în momentul de față se transportă foarte mult la negru, cu 2-300 de lei vine o camionetă, în duce și-l aruncă în pădure.
Primarul Soos Zoltan a promis că în cel mult un an, după ce intră în vigoare noul contract de salubritate, va fi reglementată situația acestui tip de deșeuri în Tg. Mureș.
Valeriu Russu