Municipiul Tg. Mureș se pregătește să colecteze selectiv deșeurile

Publicat de Corina Muntean, 20 decembrie 2021, 15:09
Acest lucru se va întâmpla abia din luna ianuarie a anului viitor. Pentru început vor colecta selectiv deșeurile doar târgumureșenii care stau la casă, urmând ca din trimestrul al doilea să intre în program și blocurile de locuințe.
Primarul Soos Zoltan a precizat că a demarat deja licitația pentru achiziționarea a 206 containere ce vor fi folosite la blocuri. Până la finele anului viitor Primăria Tg. Mureș își propune ca toți locuitorii municipiului să colecteze selectiv deșeurile.
Soos Zoltan a mai spus că anul viitor tarifele de salubritate rămân neschimbate, urmând să fie actualizate doar cu rata inflației:
Din 17 ianuarie, casele individuale din Tg. Mureș adică circa 7000 de gospodării vor colecta selectiv. Deșeurile reciclabile vor fi colectate pe patru categorii, plastic și metal în saci galbeni, hârtie și carton în saci albaștri, sticla în verde și deșeurile biodegradabile în saci de altă culoare. Compania de salubritate va asigura sacii colorați, și va colecta deșeurile amplasate în acești saci de luni până sâmbătă, din fața gospodăriilor între orele 7.00 și 15.00, după un program stabilit pe străzi.
Acțiunea Primăriei Tg. Mureș este distinctă de programul finanțat din fonduri europene, derulat prin ADI Ecolect, de colectare selectivă a deșeurilor.
Prin acest program județul este împărțit în 7 zone, la 6 dintre ele există deja un operator, iar singura zonă rămasă necoperită este cea a municipiului Tg. Mureș, unde trei licitații de atribuire a unei firme au eșuat. Primarul Soos Zoltan a precizat că după ce licitația ADI Ecolect va stabili o firmă câștigătoare, contractul cu actuala firmă se reziliază de drept.
Directorul ADI Ecolect, Nagy Andreea, a precizat pentru Radio Târgu Mureș că la ora actuală există cinci oferte, una fiind chiar a firmei de salubruitate din Tg. Mureș, iar dosarele sunt în evaluare:
Asociația ADI Ecolect, prin comisia de evaluare, până la începutul lunii februarie trebuie să analizeze cele cinci oferte depuse și să atribuie contractul de delegare. Firma Silevi face parte din cei 5 ofertanți, informație publică pe siteul SICAP. Demersurile de a realiza cât mai repede o colectare selectivă se constituie într-un pas foarte important, nu stând și așteptând noul operator, este o decizie foarte corectă. Noul operator care va fi desemnat după licitație va trebui să preia colectarea selectivă a deșeurilor din municipiul Tg. Mureș, de la vechiul operator.
În urmă cu un an, conducerea Primăriei Târgu Mureş anunţa că municipiul a fost penalizat cu un milion de lei, anual, pentru nerespectarea reglementărilor privind colectarea selectivă şi pentru faptul că în oraş nu se colectează selectiv nici măcar un kilogram de deşeuri.
Valeriu Russu