Municipiul Brașov își caută propriul brand

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 octombrie 2020, 14:09 / actualizat: 10 octombrie 2020, 10:24
Pentru a reuși acest lucru are patru ani la dispoziție, după câștigarea unei finanțări europene nerambursabile de 500.000 euro pentru transformarea centrului său istoric.
Este un proiect-pilot numit HUB-IN, parte a programului Orizont 2020 al Comisiei Europene.
Acest proiect presupune atât consultări cu cetățenii, cât și o colaborare cu un consorțiu de alte șapte orașe din tot atâtea țări europene, a precizat reprezentanta Agenției pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, Leea Mihăilă:
Ceea ce încercăm prin acest proiect este să creăm un cadru comun, să pornim de la identitatea și problematica fiecărei zone istorice din aceste orașe-pilot. Astel să trasăm niște linii spre care dorim să mergem încercând să ne ajutăm unii pe alții, să testăm lucruri noi pe care niciunul dintre noi nu le-a testat, să facem schimb de experiență, să povestim ce a însemnat ce a însemnat pentru Nicosia, de exemplu, regenerarea centrului urban de-a lungul timpului, ce se întâmplă în Lisabona, ce istoric și experiențe are Brașovul. Astfel, încercăm să recreăm o identitate și o apartenență la centrele istorice ale acestor orașe.
Leea Mihăilă a subliniat faptul că Brașovul nu are, la ora actuală, un brand propriu, o marcă unică de identificare:
Ne dorim să se păstreze valorile locale, dar și originalitatea, tocmai pentru Brașovul nu are, deocamdată, un brand al său. Brașovul a jucat pe mai multe direcții, și-a dorit să fie oraș medieval, își dorește să fie oraș turistic. Sportul este unul dintre principiile sale de guvernare, a fi verde este ceea urmăresc liderii politici, dar încercăm prin acest proiect să adunăm mai multe valori și să creăm o umbrelă unitară, să fie ceva mult mai ușor de recunoscut și o identitate sub care să ne regăsim câți mai mulți din oraș.
Alături de municipiul Brașov, din grupul orașelor pilot fac parte: Angoulême (Franța), Belfast (Irlanda), Genova (Italia), Lisabona (Portugalia), Nicosia (Cipru), Slovenska Bistrica (Slovenia) și Utrecht (Olanda).
Proiectul va testa, în orațele pilot, industrii culturale și creative, tehnologii digitale, economie circulară, inovare socială și sustenabilitate, precum și reutilizarea și readaptarea resurselor naturale, a patrimoniului cultural.
Valeriu Russu