Municipalitatea unei cunoscute capitale europene a decis să le ușureze viața tinerilor
Publicat de Corina Muntean, 23 ianuarie 2020, 11:00 / actualizat: 24 ianuarie 2020, 17:29
În timp ce noi ne lamentăm că ne pleacă tinerii la muncă și studii în străinătate, că forța de muncă este decimată iar populația îmbătrânită și nu mai are cine să-i înlocuiască pe meseriași și specialiști, alții găsesc și aplică soluții concrete.
Municipalitatea unei cunoscute capitale europene a decis să le ușureze viața tinerilor, oferindu-le ajutor financiar indirect.
Primăria din Amsterdam a anunțat că va prelua creditele tinerilor din oraș, care întâmpină dificultăți în a-și găsi un loc de muncă sau a-și continua studiile, din cauza datoriilor la bănci. Olanda se confruntă cu un nivel în creștere al îndatorării în rândul tinerilor, o tendință ce poate fi observată, de altfel, la nivelul întregului continent. Datoriile tinerilor ce studiază sau lucrează în capitala Olandei vor fi cumpărate de o bancă municipală, în cadrul unui program pilot ce va fi lansat în luna februarie. Cei care vor beneficia de aceasta schemă vor putea rambursa împrumutul după posibilități. O parte din datorie va fi ștearsă chiar, dacă tinerii se vor înscrie într-un program de training sau unul educațional. „Datoriile provoacă mult stres, iar, în cazul tinerilor, influențează de multe ori viitorul acestora. Cei mai mulți dintre acești tineri au început viața îndatorați și, din cauza ghinionului sau a ignoranței, au ajuns într-o situație din care nu pot ieși făra ajutor. Noi ii vom ajuta să o ia de la început”, a spus viceprimarul Amsterdamului, Marjolein Moorman.Tinerii înscriși în program vor beneficia și de ajutorul unui consilier, care îi va sfătui în legatură cu gestionarea finanțelor personale. Conform statisticii, mai mult de o treime (34%) din tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani si 34 de ani din Amsterdam au datorii. Anul trecut, 1,4 milioane de tineri aveau credite pentru studii, valoarea medie a datoriilor fiind de 13.700 de euro.
La fel de adevărată și îngrijorătoare este statistica de la noi: din tinerii care au mai rămas în țară mai mult de jumătate întâmpină dificultăți în rabursarea creditelor luate. Băncile nu-i ajută foarte mult pe acești tineri, iar statul, prin politicieni, este mai interesat să crească pensiile celor aproape 5 milioane de pesnionari, într-un an cu miză în alegerile locale și parlamentare. Ce nu vor să înțeleagă guvernanții este faptul că pensiile nu pot fi plătite fără să te adâncești în datorii bugetare, dacă nu ai tineri care să lucreze, să plătească contribuțiile și să se bucure de trai, acasă, în țară.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro