Muncim două zile pe lună doar ca să aruncăm alimentele cumpărate

Publicat de Corina Muntean, 2 octombrie 2020, 15:16 / actualizat: 3 octombrie 2020, 10:34
Este concluzia pe care o trage un studiu InfoCons în România, făcut public cu prilejul zilei de 29 septembrie, declarată începând din acest an ca Zi Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare.
Ca atare, zilele acestea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Organizația ”InfoCons”, au organizat evenimentul cu tema „Stop deşeurilor şi risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”.
Șeful InfoCons, Sorin Mierlea, a precizat pentru Radio Târgu Mureș că în România prin deșeurile alimentare sunt un factor suplimentar de poluare deoarece nu a fost rezolvată problema gropilor de gunoi:
Din păcate, o parte importantă a risipei alimentare, aproape 63 la sută, se regăsește în gospodăriile consumatorilor. Pe evaluările făcute pe teritoriul pe ultimii trei ani, aproximativ două zile pe lună mergem la muncă și aruncăm la coșul de gunoi banii și orele de muncă. Iar atenționarea pe care o facem consumatorilor, ca în momentul în care vedem acele oferte de tip ”trei la preț de două”, să verificăm ca etichetele produselor agroalimentare să aibă aceeași dată de expirare. Iar doi la mână este ca să verificăm termenul de valabilitate, coroborat cu modul de depozitare; degeaba cumpărăm un produs aflat în termen de valabilitate, dacă îl ținem la o altă temperatură sau în alte condiții și s-ar putea să ne trezim cu un produs stricat, care ne poate pune chiar sănătatea în pericol și astfel să ajungem să îl aruncăm la gunoi.
Șeful InfoCons, Sorin Mierlea, a precizat că există în circuitul legislativ un proiect de lege ce prevede reglementări clare pentru agenții economici în privința risipei alimentare.
Valeriu Russu