Munca la negru în străinătate și traficul de persoane dezbătute în liceele mureșene
Publicat de radiomures, 16 februarie 2016, 12:54
Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureș în parteneriat cu Centrul regional al Agenției Naționale împotriva traficului de persoane derulează o campanie de informare a tinerilor privind exploatarea prin muncă și traficul de persoane.
Campania este unică la nivel național și se realizează la clasele a XII-a și a XIII-a, mai ales din liceele tehnice mureșene.
Este vorba de acele școli în care au învățat tinerii care acum sunt plecați la muncă în străinătate.
Inspectorul șef al ITM Mureș, Eva Man:
Este o campanie unică la nivel național și ne dorim ca obiectivul să fie atins, în sensul în care ne dorim să fie cuprinși cât mai mulți elevi să fie instruiți, înștiințați anterior plecării undeva la muncă în străinătate, cu privire la pericolele care pot să- pândească. Trebuie să știe exact unde pot apela în momentul în care se află într-o dificultate, într-o altă țară decât România.”
O sesiune de informare a avut loc în această dimineață, la Liceul Sportiv din Tîrgu-Mureș.
Tinerii au fost foarte interesați de informații, spune coordonatorul Centrului Regional Tîrgu-Mureș împotriva traficului de persoane, Cristina Zaharia:
Informațiile cu care noi am venit au fost primite cu foarte mare interes de către elevi. Am constatat interes și în ceea ce privește anumite întrebări, ei au avut anumite nelămuriri pe care din discuțiile noastre și le-au clarificat și, ceea ce ne-a plăcut foarte mult a fost faptul că deși aveau un bagaj minim de informații, ceea ce le-am prezentat noi a făcut ca ei să înțeleagă mult mai bine cum trebuie să acționeze pentru că ei vor fi, practic, viitoarele persoane care vor acționa pe piața muncii.”
În urma sesiunilor de informare care au debutat în luna octombrie 2015, inspectorii de muncă mureșeni au constat că tinerii nu știu prea multe despre munca în condiții legale.
Mai multe informații au despre munca la negru, spune inspectorul șef al ITM Mureș, Eva Man:
Surprinzător, nu au foarte multe informații în ceea ce privește relația corectă de muncă, ce înseamnă un contract individual de muncă, când anume se impune și care este vârsta, în principal, a încheierii unui contract individual de muncă. Știau, în schimb, de ceea ce înseamnă munca la negru, un aspect negativ cu care, probabil, au rămas de-a lungul timpului, auzind discuții în jurul lor.”
Campania de informare a debutat în luna octombrie, anul trecut, și se va încheia în luna mai.
Cele mai multe localități de unde au fost înregistrate cele mai multe plecări ale tinerilor la muncă în străinătate, unii devenind victime ale exploatării și traficului, sunt Tîrgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Sângeorgiu de Mureș și Târnăveni.
Cristina Bulbescu
Foto: RTM