Munca la distanţă a devenit o normalitate

Publicat de Corina Muntean, 27 octombrie 2020, 10:55
Munca la distanţă a devenit o normalitate pentru 80% dintre companiile globale arată un recent studiu, care mai spune că tendinţa de orientare a companiilor către munca la distanță va continua în următorii doi-trei ani.
Adoptarea lucrului la distanţă reprezintă o normalitate pentru 80% dintre companiile globale, în contextul crizei coronavirusului, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă PwC. Acesta a fost realizat pe un eşantion de 300 de organizaţii la nivel global și dat publicității săptămâna trecută. Potrivit companiei de consultanță, munca remote, implementată în ultimele luni, în numeroase domenii de activitate, ca urmare a restricţiilor sanitare, de distanţare socială şi de circulaţie, a devenit o certitudine care a fost îmbrăţişată de mulţi angajaţi, dar şi de angajatori, deopotrivă.
Astfel, foarte multe companii au fost forţate, în ultimele luni ale anului, să se adapteze şi să adopte digitalizarea operaţiunilor, pentru a-şi putea continua activitatea. PwC arată în studiul său că peste 50% dintre companiile participante la sondajul global au creat şi implementat, în tot acest timp, o politică de work from home. Din restul – de 47% – mai mult de jumătate anticipează că au în plan să introducă această politică de lucru până la sfârşitul acestui an sau au de gând să o îmbunătăţească.
Munca remote sau din afara biroului este, la ora actuală, o normalitate pentru majoritatea covârşitoare a organizaţiilor globale, iar această tendință va continua şi în următorii doi-trei ani, consideră și Wizrom Software, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori şi integratori de software de business din România. Dezvoltatorul IT atrage atenţia asupra faptului că, într-un context de sănătate încă plin de incertitudini, activitatea continuă a companiilor poate fi asigurată doar prin digitalizarea operaţiunilor. Conform Wizrom Software, dat fiind noul context sanitar şi dorinţa de a proteja sănătatea şi siguranţa angajaţilor, companiile vor acorda multă atenţie acelor soft-uri care vor asigura productivitatea şi eficientizarea muncii şi vor încerca să minimizeze efectele colaborării şi lucrului de la distanţă, în condiţiile în care angajaţii au început deja să resimtă despărţirea fizică de echipă şi colaboratori.
Da, aceasta va fi marea problemă a viitorului. Cum să socializăm, rămânând totodată performanți în munca de acasă. Dar, probabil că, în timp, se va găsi și la această problemă o soluție, care ne va împinge și mai mult spre izolare și evitarea socializării în beneficiul profitului.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.