Mun. Tg.Mureș restant la capitolul gestionării deșeurilor

Publicat de Rotar Mirela, 27 iunie 2022, 13:34 / actualizat: 28 iunie 2022, 10:27
Tg. Mureșul se situează pe locul 31 pe țară, între reședințele de județ, la capitolul gestionării deșeurilor, potrivit clasamentului întocmit de Societatea Academică din România și Asociația ”Act for Tomorrow”. Raportul concluzionează că mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației.
Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte, primele în top fiind municipiile Sibiu și Oradea cu 70 de puncte.
Orașul Tg. Mureș, cu 20 de puncte, este la coada clasamentului, observă reprezentanta ”Act for Tomorrow”, Andreea Petruț:
În Tg Mureș abia foarte recent a început să se implementeze colectarea pe patru fracții, în case private, iar la blocuri încă nu. Deci este unul din orașele care are cele mai mari probleme pe partea asta, iar infrastructura este un pas esențial. Nu există contract de salubrizare sau cel puțin noi nu l-am găsit publicat, nu există programe de prevenire și de prevenție, nu există implementat instrumentul economic ”Plătești pentru cât arunci” și nu există centre de colectare pentru deșeuri electrice și voluminoase.
Reprezentanții municipalității nu se arată deloc încântați de acest clasament. În mun. Tg. Mureș doar de doi ani au început demersurile privind gestionarea deșeurilor, iar acest proces se va încheia anul viitor, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Cristina Pruteanu:
La începutul acestui an a demarat colectarea selectivă la casele individuale din Târgu Mureș, adică la peste 7.000 de gospodării. Acesta demers este primul din istoria orașului nostru. Proiectul va fi extins, printr-un program pilot, și la blocurile de locuință, Primăria demarând deja licitația pentru infrastructura necesară. Prin intermediul primei licitații se vor achiziționa 216 containere, pentru aproximativ 30% din platformele care vor deservi blocurile. Estimăm în anul 2023 fiecare târgumureșean să aibă această posibilitate.
Edilii intenționează să ia măsuri suplimentare la blocurile din Tg.Mureș, acolo unde trebuie construită o infrastructură pentru a proteja de furt și vandalizare containerele în care se vor depozita deșeurile selective, până la ridicarea lor de către operatorul de salubritate.
Valeriu Russu