Mun. Tg.Mureș extinde relațiile culturale și economice cu orașele înfrățite

Publicat de Rotar Mirela, 24 iunie 2022, 15:10 / actualizat: 26 iunie 2022, 8:20
Proiectele comune, cu finanțare europeană, sunt un obiectiv al municipalității Tg.Mureș și orașelor înfrățite.
Aspectul a fost subliniat azi la ceremonia oficială de primire la sediul Primăriei din Tg. Mureș a delegațiilor primăriilor din Chișinău– Rep. Moldova, respectiv Baja și Zalaegerszeg din Ungaria.
Primarul mun. Tg.Mureș, Soós Zoltán:
În primul rând este vorba de orașe din Uniunea Europeană, în afara uniunii este mai dificilă obținerea de fonduri. Colaborăm cu orașe din Ungaria, să vedem Bulgaria și acum, cum Republica Moldova a devenit candidat la aderare, este important să vedem ce posibilități sunt pentru proiecte comune, iar asta s-ar putea să deschidă anumite porți pentru cele două orașe, având în vedere că relațiile dintre Tg. Mureș și Chișinău au început din 1998, sunt relații cu conținut nu doar diplomatice, să vedem cum ne extindem și pe plan cultural și economic.
Viceprimarul Chișinăului, Angela Cutasevici, a amintit că relația interinstituțională a început cu 24 de ani în urmă, cea mai importantă realizare fiind crearea Bibliotecii ”Tg.Mureș” în capitala Rep. Moldova.
Aceasta a propus realizarea ”Zilelor Chișinăului” la Tg, Mureș, și a invitat edilii urbei noastre la zilele orașului Chișinău din 17 iulie:
Venim cu inițiativa de a realiza Zilele Chișinăului la Tg.Mureș, cu prezentarea meșterilor populari, cu schimburi între grupurile de profesioniști, dar și de cultură. Pe 17 iulie va fi marcată ziua primei atestări documentare și cu tot dragul vă așteptăm atunci la Chișinău. Sigur că avem de împărtățit și experiențe comune, pe domeniul educației, al sănătății, partea socială, și economic.
La ora actuală, Tg Mureșul are acorduri de înfrățire cu 10 orașe din Scoția, Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, Rep. Moldova și Ucraina, iar cu orașul Ujgorod, acum se finalizează procedurile.
Valeriu Russu