Multe din şcolile mureşene încep noul an cu probleme
Publicat de radiomures, 13 septembrie 2013, 13:13
Din cele 840 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Mureş, 11 vor intra în noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare din cauză că îşi desfăşoară activitatea în spaţii improprii sau retrocedate, în care nu se poate investi.
Cele mai multe sunt din mediul rural, însă sunt şi unităţi din Tîrgu-Mureş care nu au autorizaţie.
Este vorba despre Grădiniţa 16, care funcţionează într-o clădire ce urmează să intre în reparaţii capitale, iar copiii au fost mutaţi provizoriu într-un internat.
Grădiniţa 11 funcţionează într-un apartament la parterul unui bloc şi nu a primit autorizaţie din cauză că nu are spaţiu de joacă. Alte 210 de unităţi au plan de conformare, a explicat inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Ştefan Someşan.
La grădiniţa din Leordeni, comuna Gheorghe Doja, activitatea se desfăşoară într-o clădire retrocedată, care nu poate fi renovată de autorităţile locale.
În satul Ormeniş din comuna Viişoara, copiii de la şcoală şi grădiniţă învaţă în căminul cultural.
Primăria a demarat, în urmă cu câţiva ani, lucrările pentru construirea unei grădiniţe noi, dar acestea au fost sistate din lipsă de fonduri, a explicat primarul comunei, Dorel Stoica.
Există însă şi exemple pozitive în judeţul Mureş, unde primarii au reuşit să rezolve problema unităţilor de învăţământ din fonduri proprii.
Este vorba despre grădiniţa din Goreni, comuna Batoş, unde anul şcolar va începe într-o clădire nouă. Investiţia a fost realizată prin sacrificarea altor proiecte de interes local, a explicat primarul Dumitru Cotoi.
În ceea ce priveşte încălzirea şcolilor mureşene, Inspectoratul Şcolar a precizat că nu vor fi probleme pentru că cele mai multe au încălzire pe gaz, iar şcolile care încă utilizează lemne sunt situate în zone în care această resursă este suficientă.
Raluca Creţ