Multe terase rămân închise pentru că nu pot asigura distanța legală

Publicat de MIRELA ROTAR, 1 iunie 2020, 12:28
La fel, vor exista clienți care vor refuza să se așeze la mese, fiindcă nu sunt de acord să-și dea datele personale spre a fi înscrise în registrul de rezervări ale clienţilor.
Acestea sunt câteva dintre observațiile președintelui Federației Patronatelor din Turismul românesc, Dragoș Răducanu, care deplânge lipsa de comunicare cu factorii decidenți din domeniu:
Referitor la acele date care trebuie să le iei, pentru turiști, sunt niște condiții care contravin legislației pentru protecția datelor. La rezervările telefonice, deci dacă omul merge pe stradă și vrea să intre la o terasă, trebuie să se oprească, să dea telefon de rezervare, să i se spună dacă sunt locuri și după aceea să intre – așa am interepretat noi, e puțin neclar – și atunci refuză să mai intre. Apoi, distanțarea care este obligatorie între mese face ca unele terase de dimensiuni mici să nu mai deschidă. Nu pot respecta regulile și este mai convenabil economic să le țină închise până se vor mai relaxa măsurile. La fel, hotelurile nu pot deschide să servească masa decât pe terase.
Omul de afaceri târgumureșean, Florin Vlas care deține mai multe hoteluri și restaurante, salută redeschiderea teraselor și, dincolo de unele probleme care spune că se vor rezolva, e convins că patronii nu vor crește prețurile.
El speră că aceste norme vor ține doar până pe 15 iunie, când starea de alertă va fi ridicată:
În principiu nu ne deranjează aceste măsuri care trebuiesc respectate, deci asta e clar. Oamenii nu mai au răbdare să stea în casă, deci nu trebuie să ne gândim că e rentabil sau nu e rentabil, trebuie să fim aproape de oameni și în momente din astea mai grele, fiindcă asta e situația.
Potrivit normelor în vigoare, pe terase distanţa dintre mese trebuie să fie de cel puţin 2 metri, iar la o masă vor sta maximum 4 persoane și nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii.
Se vor respectarea măsurile sanitare, se vor reorganiza circuitele de producţie şi livrare, respectiv monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor.
Ordinul prevede existența unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.
Valeriu Russu