Multe monumente istorice din Covasna se află în stare avansată de degradare
Publicat de MIRELA ROTAR, 7 aprilie 2021, 14:11
În județul Covasna există aproape 600 de monumente istorice iar mare parte se află în proprietate privată, astfel că autoritățile nu pot sprijini financiar restaurarea acestora.
O parte dintre monumentele istorice în stare de degradare fie au un regim juridic incert, adică nu poate fi determinat un moștenitor, fie nu sunt întreținute corespunzător.
Cele mai afectate monumente istorice sunt clădirile nelocuite, precum și bisericile medievale.
Printre monumentele care necesită intervenţii de urgenţă se numără conacul Domokos din Araci, Biserica Sfântu Nicolae din Breţcu sau Ansamblul tehnic – Planul înclinat de la Covasna-Comandău.
Directorul Direcției Județene de Cultură Covasna, Csaki Arpad:
Avem probleme cu monumentele care se află fără funcțiune, în cazul unei case de locuit care nu e locuită, acolo unde nu se fac lucrările de întreținere curentă, aici avem cele mai multe probleme. Mai sunt și biserici medievale, monumente de categoria A, unde sunt probleme diferite, ori structurale având în vedere faptul că aceste clădiri au între 500 și 700 de ani vechime, ori avem infecții biologice iar acolo trebuie intervenit foarte urgent.
Există și situații în care proprietarii au reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea monumentelor.
Directorul Direcției Județene de Cultură Covasna, Csaki Arpad:
Avem cazuri fericite unde au fost accesate fonduri europene, 4 astfel de cazuri se găsesc la Sf.Gheorghe, Aita Mare, Lemnia și Dalnic dar mai există încă o documentație avizată pentru restaurarea clădirii Muzeului Național Secuiesc din Sf. Gheorghe.
Pentru restaurarea monumentelor istorice există și un fond al timbrului monument-istoric care poate fi accesat pentru reparații. De multe ori, însă, intervențiile se confruntă cu lipsa personalului specializat, adică proiectanții care întocmesc studiile necesare avizării.
Vlad Todoran