Mortalitatea neonatală din Târgu Mureș, comparabilă cu cea europeană
Publicat de Stan Lucian, 7 martie 2024, 17:00
Dacă în urmă cu 20 de ani, 18 bebeluși din 1.000 nu supraviețuiau după naștere, mortalitatea neonatală a scăzut acum la 3,4 la mie la Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.
La nivel european, mortalitatea neonatală este de 3,2 la mie. Datele organizației Salvați Copiii arată, în schimb, că mortalitatea infantilă este crescută la copiii sub un an, iar județul Mureș se regăsește pe locul cinci la nivel național, cu 7,8 la mie ca rată de mortalitate.
Creșterea ratei de supraviețuire după naștere se datorează și creșterii gradului de dotare, însă problema este îngrijirea copiilor după naștere, precizează pentru Radio Târgu Mureș șefa Secției de Neonatologie din Târgu Mureș, prof. dr. Manuela Cucerea:
”Noi avem mortalitate neo-natală care este a maternității și care interesează nou-născutul și este cu 0,2 procente mai mare decât media europeană. Deci, nu neonatologia este problema, ci ce se întâmplă după ce se externează nou-născutul, sugarul până la un an, acolo este problema.”
Salvați Copiii mai atrage atenția că există un deficit mare de neonatologi în țară, circa 40% dintre posturi fiind vacante la această dată.
De asemenea, multe maternități mai au nevoie de aparatură performantă pentru a face față cazurilor medicale apărute la nou-născuți.
Secția de Neonatologie a Spitalului de Urgență din Târgu Mureș nu are deocamdată probleme nici cu specialiștii, nici cu aparatura, aceasta fiind una din cele 23 de maternități de grad 3 din țară. În plus, este centru regional și centru de pregătire, iar această componentă va fi dezvoltată și mai mult.
De asemenea, toți copiii care sunt operați pe cord la Institutul Inimii sunt internați aici, iar unii au 400 de grame, mai spune medicul neonatolog Manuela Cucerea:
La noi nu este cazul. Noi avem medici neonatologi. Niciodată nu se ocup toate posturile dar suntem 11. În general, în centrele universitare sunt aceste centre de training. Noi facem cursuri de zeci de ani pentru studenți, rezidenți, medici, cursuri post-universitare dar cele noi vor fi mai moderne și foarte upgradate, să zic așa. Vor fi simulatoare, eco-simulatoare, sală de curs special destinată…”
Anul trecut a pornit un proiect al Spitalului de Urgență Târgu Mureș împreună cu Asociația Inima Copiilor ce va permite construirea celei mai moderne secții de ATI neonatală din țară la Târgu Mureș, care va cuprinde și Centrul de pregătire.
Va fi o clădire nou construită, în locul unei parcări interioare a Spitalului, situată între noua clădire a Spitalului de Arși și cea a Institutului Inimii.
Aceasta va fi legată printr-o pasarelă de clădirea principală și se va construi în totalitate din donații și sponsorizări.
Cei care doresc sprijinirea construirii acestei secții pot dona în fiecare lună 2 euro dacă trimit prin sms textul CRESC la numărul 8845.
Proiectul acestei noi secții are și o pagină web nounascutimures.ro unde se găsesc mai multe detalii legate de acest demers.
Autor: Cristina Bulbescu