Mortalitate infantilă peste medie în Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 15 februarie 2019, 12:42 / actualizat: 17 februarie 2019, 21:08
6,7 la mia de copii născuți vii a fost rata mortalității infantile pe anul 2017 în România, în scădere față de 2016, când era 7,5 la mie.
Există, însă, diferențe majore de la un județ la altul. În Botoșani, de exemplu, rata mortalității este de 12 la mia de copii născuți iar la Cluj sau în municipiul București aceasta se situează sub 5 la mie.
În județul Mureș, se menține peste media națională, deși a scăzut într-un an de la 9 la mie la 7,3.
Diferențele apar ca urmare a lipsei echipamentelor de terapie pentru prematuri, spune coordonatorul programului de reducere a mortalității infantile din cadrul Organizației Salvați Copiii, Ștefania Mircea:
Sunt județe unde rata mortalității la copii sub un an este de peste două ori mai mare decât în București. Dotarea maternităților face diferența dintre viață și moarte și este , în continuare, de investiții majore. La Tîrgu-Mureș am ajuns la Centrul Regional de Terapie Intensivă și la Spitalul Clinic Județean. Ne dorim și pe viitor să ajungem la dumneavoastră în județ…
Rata mortalității la prematurii din Mureș nu se poate compara cu alte județe deoarece aici există Centrul Regional de Excelență pentru îngrijiri neonatologice.
La Secția de Neonatologie a Spitalului de Urgență din Târgu- Mureș rata copiilor născuți prematur este între 17 și 20%. În plus, aici se găsește singurul centru din România care îngrijește copii de 400 de grame, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șefa secției, dr. Manuela Cucerea:
Suntem centru regional și singurul din România care îngrijește pre-operator copii cardiaci și cu patologii cardiace. Sunt și cazuri de la 450 de grame în sus. Eu știu că noi întotdeauna figuram cu mortalitate mare și vă spune de ce, pentru că acesta este motivul: pentru că aici se concentrează toate cazurile severe și e firesc atunci când sunt atâtea cazuri severe, grave, mortalitatea să fie mai mare. De exemplu, maternitatea din Bistrița nu ține nici un prematur sub 1.500 de grame, nici un cardiac și nici o patologie severe care are nevoie de terapie intensivă.
În ultimii 7 ani, de când Organizația Salvați Copiii derulează campanii pentru reducerea mortalității infantile în România, 88 de maternități din țară au fost dotate cu peste 500 de echipamente și au fost ajutați, astfel, peste 42.000 de prematuri.
Campania continuă și în acest an, astfel că reprezentanții organizației fac apel la cetățeni pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit pentru Salvați Copiii.
Cristina Bulbescu