Monoxidul de carbon face zeci de victime în sezonul rece

Publicat de Corina Muntean, 29 octombrie 2019, 18:30
Compania Delgaz Grid a lansat o nouă serie de apeluri către populație pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon care pot duce, în cazurile grave, la deces.
Specialiștii de la gaz recomandă proprietarilor să verifice căile de evacuare a gazelor arse și, dacă sunt obturate, să apeleze la firme autorizate, să nu folosească aragazul ca sursă de încălzire, să nu lase copiii nesupravegheați și să își monteze detectoare de monoxid de carbon și de incendiu.
Deși incidența cazurilor de intoxicații cu monoxid de carbon înregistrate de Delgaz Grid a scăzut cu aproape 40% în primele nouă luni din 2019, iar numărul victimelor cu peste 40%, se înregistrează o creștere a deceselor cu aproape 30% față de perioada similară a anului trecut.
Reprezentantul companiei, Adela Boțan.
Monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos și acţionează fără să ne dăm seama, întrucât este indodor şi incolor, ceea ce îl face greu de depistat. Simptomele intoxicaţiei depind de durata expunerii şi de concentraţia monoxidului de carbon şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap şi de aceea primele măsuri ce trebuie luate sunt scoaterea victimelor la aer curat şi contactarea serviciului medical de urgenţă.
Și ISU face apeluri repetate pentru prevenirea incendiilor și intoxicațiilor.
Colonel Cristian Buhăianu, prim adjunct al inspectorului șef al ISU ”Horea” Mureș.
Pentru mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale, se va avea în vedere verificarea și întreținerea în bună stare de funcționare a instalației de gaze naturale, conducte, robinete, arzătoare, înlăturându-se orice posibilitate de producere a scăpărilor de gaze. La exploatarea instalațiilor de centrale termice, montarea și punerea în funcțiune a instalațiilor de încălzire centrală se va face numai de către personal specializat și autorizat în acest sens. La trecerea conductelor instalațiilor de încălzire prin pereți sau planșee executate din materiale combustibile, acestea vor fi introduse în tuburi de protecție și izolate față de materialele combustibile cu materiale incombustibile. Conductele de alimentare cu combustibili lichizi sau gazoși vor fi ținuți în permanentă stare de etanșeitate.
Numai în zona deservită de compania Delgaz Grid (care acoperă 20 de județe din jumătatea de nord a țării) 18 persoane au căzut victime ale intoxicației cu monoxid de carbon, iar 9 dintre acestea au murit asfixiate în perioada ianuarie/septembrie 2019.
Cea mai mare parte a victimelor sunt persoane adulte din mediul urban cu vârsta de peste 50 de ani.
Raluca Creţ