Monitorizarea urșilor prin panouri sau camere video e insuficientă, susțin vânătorii
Publicat de Stan Lucian, 15 iulie 2024, 15:00
Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor, Marius Dan Sîiulescu, a dispus intensificarea monitorizării populatiei de urs în fondurile cinegetice gestionate de Romsilva, în special pe treaseele turistice.
Vânătorii susțin însă că fără reducerea populației de urși din România, problema interferării lor cu habitatele umane nu va fi rezolvată.
În acest sens, șeful Fondului de vânătoare ”Cocoșul” din zona Livezeni–Păsăreni–Acățari, Vasile Silaghi, e categoric: trebuie extras cel puțin echivalentul sporului anual la urși pe țară:
Nu-i putem îngrădi, pădurea e foarte mare, sute de hectare. În zona Platoului Cornești urșii sunt atrași de mâncare, de mirosuri de resturile lăsate peste noapte în coșurile de gunoi. Zona Platoului totdeauna a fost frecventată de urși din cauza Grădinii Zoologice, care distribuie hrană la carnivore. Ei simt de la kilometri mirosul de mâncare și gardurile pentru ei nu-s un obstacol. Trebuie să îi împușcăm dacă ne dau aprobările, să reducem populația din zonele de câmpie; aici nu au fost urși acum 10-15 ani. Prin lege trebuie stabilit efectivul optim. Câți sunt, 10.000 de urși? Deci dacă 1000 de urși e sporul anual, cel puțin acela să se extragă pe țară. Căci dacă se extrag numai 200 sau 500, oricum populația e în creștere.
Direcția Silvică Mureș deține doar patru fonduri de vânătoare, pe Valea Gurghiului și Lunca Bradului, neavând jurisdicție pentru a monitoriza populația de urși în altă parte.
Directorul instituției, Ilie Covrig spune că în aceste zone, aflate la altitudine mare, nu s-au înregistrat evenimente, fiindcă urșii bătrâni, mai puțini la număr se comportă natural, se retrag din fața omului. El subliniază că marile probleme vin dinspre urși mai tineri, cei născuți în zonele cultivate, cărora nu le e frică și sunt obșnuiți să se hrănească provocând pagube omului.
Autor: Valeriu Russu