Monedele virtuale s-au prăbușit odată cu bursele

Publicat de Corina Muntean, 1 martie 2022, 10:59 / actualizat: 3 martie 2022, 19:04
Patru din zece români deţin sau au deţinut criptomonede şi 84% au de gând să facă astfel de investiţii, ceea ce demonstrează un interes mare pentru acest domeniu. Numai că, în ultimele zile, evoluția geopolitică le-a schimbat problabil planul, întrucât monedele virtuale s-au prăbușit odată cu bursele.
Bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultima lună, după ce forţele ruse au atacat mai multe oraşe din Ucraina. Acest fapt a declanşat o vânzare masivă de active riscante, și o reorientare a investitorilor către monede sau valori de refugiu în momente de criză, cum este aurul. Cotaţia Bitcoin a coborât joi cu 7,9% până la 34.324 dolari, cel mai scăzut nivel de după 24 ianuarie, după care vineri a urcat către 38 de mii. Cryptomonedele mai mici, care în mod normal evolează în tandem cu bitcoin, au scăzut şi ele în frunte cu ether care a pierdut 10,8%.
Atacul Rusiei a provocat o prăbuşire a burselor din întreaga lume, în timp ce dolarul american, aurul şi petrolul s-au apreciat pe măsură ce investitorii caută active considerate sigure. ‘Am văzut ceea ce ne aşteptam să vedem, bitcoin şi pieţele cripto urmează evoluţiile de pe burse. Toate lucrurile tind să se coreleze în situaţii de criză aşa că ne aşteptam la o situaţia similară în cazul de faţă, aşa că este posibil ca lucrurile să se agraveze în zilele următoare’, a declarat Jospeh Edwards, director de strategie la firma Solrise Group. Chiar dacă adepții cryptomonedelor susţin că bitcoin funcţionează ca o valoare de refugiu în situaţii de tensiune geopolitică, adesea aceste cryptomonede evoluează în tandem cu alte active riscante. În urma scăderilor înregistrate joi, bitcoin a pierdut 50% din valoare comparativ cu vârful de 69.000 de dolari înregistrat în luna noiembrie a anului trecut.
Piața crypto rămâne, totuși, stabilă doar în zona asset-urilor care sunt legate de aur sau monede tradiționale, scrie publicația Profit. Analiștii continuă să vorbească despre tendința continuă de apreciere a prețului aurului, astfel alimentând apetitul investitorilor pentru cryptomonede care au corespondent în aur, acestea fiind un bun activ de refugiu. QAM Token, un proiect românesc dezvoltat de doi antreprenori care dețin mine de aur în Africa, a înregistrat în numai 3 zile o creștere de 5%. Siguranța investiției este dată de acoperirea în aur a QAM token – 1 token echivalând cu un gram de aur.
Tot la capitolul siguranță intră și tehnologia blockchain care folosește o serie întreagă de algoritmi ce permit ca prețul să urce peste cotațiile aurului pe bursă, însă niciodată nu poate coborî sub acest prag, oferind astfel deținătorilor siguranța că nu vor pierde niciodată capitalul inițial investit.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.