Moneda euro are parte de un sprijin record neaşteptat, venit din partea cetăţenilor europeni
Publicat de Corina Muntean, 3 decembrie 2019, 13:35
Trei pătrimi dintre aceştia consideră benefică existenţa ei în spaţiul european şi două treimi în propria lor lor ţară. La cum scade gradul de încredere în moneda naţională, ar trebui ca şi românii să treacă la plăţile în euro. Numai că taberele pro şi contra duc încă lupte grele, iar momentul trecerii la euro nu este prea aproape.
Nu mai devreme de 2024. Până atunci ne bazăm pe moneda locală, leul românesc, cu suişurile şi coborâşurile lui, care a dus greul vremurilor. Mai ales al ultimelor săptămâni, când a cedat teren în bătălia cu valutele forte. De cealaltă parte, euro se ţine tare, în pofida crizei financiare şi de sistem din Europa, care mai forţează băncile centrale să impună dobânzi reali negazive pe pieţele monetare.
Potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, 76% dintre respondenţi consideră că moneda unică este benefică pentru Uniunea Europeană. Acesta este cel mai important sprijin de la introducerea monedelor şi bancnotelor euro în 2002, în creştere cu două puncte procentuale faţă de nivelurile record înregistrate deja anul trecut, a anunţat vineri Comisia Europeană. De asemenea, o majoritate de 65% dintre cetăţenii din zona euro consideră că moneda euro este benefică pentru propria lor ţară: aceasta este, de asemenea, cea mai mare cifră înregistrată până acum. Moneda comună este susţinută de majoritatea cetăţenilor din toate cele 19 state membre ale zonei euro.
Deşi este încă o monedă tânără, euro a împlinit 20 de ani anul acesta. Cu toate acestea, europenii sunt conştienţi de beneficiile practice pe care le-a adus în viaţa lor de zi cu zi. Patru din cinci respondenţi consideră că moneda euro a facilitat activităţile comerciale transfrontaliere, compararea preţurilor şi cumpărăturile în alte ţări, inclusiv online. De asemenea, o majoritate absolută consideră că moneda euro a facilitat călătoriile şi a contribuit la scăderea preţurilor acestora. În prezent, 340 de milioane de europeni din 19 state membre folosesc moneda euro.
O componentă a aderării la spaţiul unic european este trecerea la moneda Euro, momentul în care suveranitatea ţării devine o iluzie, spun detractorii acestui sistem monetar. Dar oare celelalte 19 state din zona euro care au renunţat la propria lor monedă şi-au pierdut suzeranitatea? Oare trăiesc mai prost decât înainte? Chiar şi statele mici, nu doar cele mari precum Franţa şi Germania? Nu, ele continuă să existe, cu propria lor identitate naţională, cu propriile lor aspiraţii de mai bine şi cu propriile lor realizări economice. Continuă să propspere.
De ce să ne fie atunci frică, nouă, românilor, dacă nici celorlalţi nu le-a fost în momentul trecerii la euro?
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
Sursa: www.agerpres.ro