Moment istoric la Roma, la 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii Europene

Publicat de radiomures, 26 martie 2017, 13:57
Şefii de state şi de guverne participanţi la summitul din capitala Italiei au reînnoit ieri angajamentul că vor acţiona împreună pentru o Europă mai puternică şi mai rezistentă.
Iar expresia „Europa cu două viteze” a dispărut din declaraţia comună.
România s-a opus utilizarii sintagmei „Europa cu mai multe viteze”. Şi „ne-am opus cu succes”, a subliniat preşedintele Iohannis într-o conferinţă de presă:
Dacă am fi acceptat Europa cu două viteze, mai devreme sau mai târziu viteza a doua ar fi fost în Est, şi atunci, cu siguranţă, ar fi revenit nişte temeri profunde ale est-europenilor, temerea de a fi lăsaţi în urmă. Nu avem voie să lăsăm Uniunea să ajungă într-o stare în care europenii în loc să fie optimişti şi încrezători în proiectul lor, să înceapă să se teamă de proiectul european.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat după, summitul de la Roma, că o să-i invite pe politicienii români la discuţii cu privire la viitorul Europei.
Adoptarea Declaraţiei de la Roma este salutată de Guvernul de la Bucureşti. Premierul Sorin Grindeanu spune că România, alături de celelalte state membre şi de instituţiile comunitare, va acţiona pentru unitatea şi coeziunea europeană, pentru valorile şi libertăţile fundamentale care stau la baza construcţiei comunitare.