Modificările Codului Penal au încins spiritele în politică şi justiţie
Publicat de radiomures, 13 decembrie 2013, 16:43
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
Prevederea este dur criticată atât de politicienii din opoziţie, cât şi de reprezentanţii magistraţilor si de diplomaţii străini.
Consiliul Superior al Magistraturii a arătat că modificarea Codului Penal duce la o exonerare a parlamentarilor şi a preşedintelui de răspundere penală.
Plenul CSM a hotărât, cu majoritate de voturi, transmiterea către Parlament a unui punct de vedere instituțional în care se argumentează lipsa de fundamentare şi oportunitate a propunerilor legislative recent promovate.
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat pentru RTM că modificarea îi pune în dificultate pe magistraţi, dar ar putea afecta şi statul român în raporturile cu Comisia Europeană.
Ascultaţi mai jos declaraţia judecătorului Horaţius Dumbravă.
Decizia deputaţilor a încins spiritele pe plan politic.
Senatorul PDL Marius Paşcan a caracterizat modificarea drept una „penibilă”, care îi transformă pe parlamentari în „supraoameni”, şi a arătat că, împreună cu colegii de la PDL, a semnat documentele necesare pentru atacarea la Curtea Constituţională a acestui act.
Ascultaţi mai jos declaraţia senatorului PDL, Marius Paşcan.
Senatorul PNL Akos Mora a explicat că funcţionarul public are alte atribuţii, alte drepturi şi obligaţii faţă de un ales public, al cărui mandat este limitat în timp, motiv pentru care PNL a votat pentru modificarea Codului Penal.
Ascultaţi mai jos declaraţia senatorului PNL, Akos Mora.
Akos Mora a precizat că PNL a fost de acord cu încă o modificare a Codului Penal.Este vorba de acea dispoziţie care arată că pentru un prejudiciu de 500.000 euro se poate aplica o simplă amendă, iar pentru un prejudiciu de 100.000 euro doar o sancţiune administrativă.
Ascultaţi mai jos declaraţia senatorului PNL, Akos Mora.
Vicepreşedintele politic al UDMR, deputatul Borbely Laszlo, a declarat că parlamentarii nu sunt funcţionari publici şi că există o decizie a Curţii Constituţionale care spune acest lucru.
Borbely a precizat că nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte posibilitatea de anchetare a unui deputat sau senator.
Ascultaţi mai jos declaraţia V icepreşedintelUI politic al UDMR, deputatul Borbely Laszlo.
Tîrgumureşenii sunt de părere că parlamentarii ar trebui să se gândească mai mult la interesele celor care i-au votat şi i-au avertizat că orice gest se va reflecta în votul de peste trei ani.
Ascultaţi mai jos părerea tîrgumureşenilor.
Votul parlamentarilor a fost dur criticat şi de preşedintele Traian Băsescu, dar şi de reprezentantii diplomatici straini.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a cerut rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul Penal, iar premierul Victor Ponta a precizat ca proiectul de modificare a Codului Penal trebui rediscutate cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchet, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, înainte să fie aprobate de Parlament.
Raluca Creţ