Modificările la legile justiţiei au fost depuse la Parlament și vor fi dezbătute în procedură de urgență
Publicat de radiomures, 31 octombrie 2017, 17:30
Documentul, asumat ca iniţiativă parlamentară de mai mulţi senatori şi deputaţi ai coaliţiei PSD ALDE, este bazat pe forma propusă de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, însă cu amendamente.
Între acestea: preşedintele României nu poate refuza decât o singură dată, motivat, revocarea sau numirea unui procuror şi judecătorii vor fi obligaţi să redacteze motivarea sentinţelor în termen de 30 de zile de la pronunţare.
De asemenea, va fi creată o direcţie specială pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori şi un organism care să aibă ca obiect de activitate Inspecţia Judiciară, preciza, deputatul social-democrat, Florin Iordache:
Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărui mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui Consiliu Naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor. Acest consiliu să fie cel care gestioneză fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii Insecţiei Judiciare.”
Florin Iordache a mai precizat că se doreşte excluderea factorului politic din componenţa acestui consiliu din care ar urma să facă parte reprezentanţii CSM, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, precum şi ai societăţii civile şi asociaţiilor profesionale de magistraţi.
Opoziţia nu susţine pachetul legislativ de modificare a legilor justiţiei.
Prim vice-preşedintele PNL, Raluca Turcan, consideră că puterea încearcă să politizeze sistemul de justiţie.
În plus, USR nu doreşte procedură de urgenţă pentru adoptarea legilor justiţiei şi cere organizarea unei dezbateri publice reale.
Uniunea Salvaţi România îi solicită ministrului Tudorel Toader retragerea din Parlament a proiectului şi vorbeşte, ca şi PNL, de tentativă de subordonare a justiţiei unor interese personale şi de grup.