Modificările la Codul de Procedură Penală din România şi la Legile Justiţiei slăbesc lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate
Publicat de Corina Muntean, 19 octombrie 2018, 20:10
Modificările la Codul de Procedură Penală din România şi la Legile Justiţiei slăbesc lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, consideră Comisia de la Veneţia – organism al Consiliului Europei.
Totodată, Comisia salută amânarea intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, care va acorda parlamentului timp pentru a-şi reconsidera poziţia.
În opinia adoptată, astăzi, forul european precizează, însă, că nu a examinat alte parţi ale ordonanţei emise luni de guvern şi că nu se pronunţă, pentru moment, în acest sens.
În opinia adoptată astăzi, Comisia de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea că multe amendamente la Codul penal şi la Codul de procedură penală slăbesc grav eficienţa sistemului de justiţie în lupta împotriva corupţiei, infracţiunilor cu violenţă şi împotriva criminalităţii organizate. Comisia de la Veneţia recomandă ca autorităţile române să reevalueze amendamentele din ambele Coduri, printr-o largă şi eficientă consultare, pentru ca apoi să propună o legislaţie solidă şi coerentă care să aibă sprijinul larg al societăţii româneşti şi care să ţină cont de standardele în domeniu, dar şi de recomandările Curţii Constituţionale Române, care pe 12 octombrie a stabilit că peste 60 de articole din proiectul privind Codul de procedură penală sunt necontituţionale.
Tot astăzi, Comisia de la Veneţia a adoptat cu unele amendamente şi opinia preliminară emisă în iulie, privind modificarea legilor justiţiei deja adoptate. Comisia critică modificările aduse la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, la cea privind organizarea judiciară şi la Legea Consiliului Superior al Magistraturii. Comisia de la Veneţia spune că prin aceste modificări este afectată eficienţa, calitatea şi idependenţa justiţiei, cu efecte negative în lupta anticorupţie