Modificării ale Codului Muncii.
Publicat de radiomures, 28 februarie 2011, 00:00
Guvernul a eliminat din proiectul Codului Muncii prevederea conform căreia angajatorii obligaţi să reducă sau să întrerupă temporar activitatea pot acorda salariaţilor concediu fără plată, după consultarea prealabilă a sindicatului.
Această prevedere se regăsea în proiectul Codului Muncii transmis sindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute.
În forma Codului Muncii adoptată, astăzi, de Guvern, această prevedere nu se mai regăseşte, hotărându-se doar că în cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depăşesc 30 zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor.
Salariaţii care lucrează pe timp de noapte vor beneficia de un spor de 25% din salariul de bază, dar numai dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru, a decis, astăzi, Guvernul prin Codul Muncii înaintat Parlamentului în vederea angajării răspunderii.
Documentul prevede că „salariaţii de noapte” beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
În varianta iniţială a proiectului, transmisă sindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute, era prevăzut că salariaţii de noapte beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor la salariu de „minimum 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată”.
În actualul Cod al Muncii este prevăzută acordarea unui spor de 15 procente.
Guvernul a decis ca angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără contract de muncă să fie pedepsiţi cu 1-2 ani închisoare sau amendă penală, sistarea ajutoarelor şi fondurilor UE şi interzicerea participării la achiziţii publice.
A fost redus cuantumul amenzii prevăzute în proiectul iniţial.
Guvernul a stabilit ca angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă să fie amendaţi cu 10.000 – 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
Guvernul a decis, prin modificarea Codului Muncii, ca angajaţii sancţionaţi disciplinar să poată fi reabilitaţi de drept într-un termen de 12 luni, dublu comparativ cu cel anunţat de premierul Emil Boc şi inclus în proiectul transmis sindicatelor la sfârşitul săptămânii trecute.
Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizia angajatorului emisă în formă scrisă.
Proiectul iniţial transmis sindicatelor stabilea că angajatul este reabilitat de drept dacă nu primeşte o nouă sancţiune în termen de şase luni.
Acest termen a fost anunţat şi de premierul Emil Boc, la sfârşitul săptămânii trecute, după o discuţie cu sindicatele.
Sursa: Mediafax