Modificări la noua lege a medierii

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 mai 2019, 14:27 / actualizat: 11 mai 2019, 9:53
Înființată cu exact 11 ani în urmă, instituția medierii așteaptă de la președinte promulgarea unui proiect de lege, care va aduce două mari schimbări, cu efecte pozitive.
În primul rând, acordul de mediere va avea titlu executoriu, spune președintele Asociației Mediatorilor Mureș, Ioan Matei:
În cadrul unui acord de mediere, în care părțile aflate în conflict au ajuns la o înțelegere și este redactată, până acum acel acord avea doar valoarea unui înscris sub semnătură privată. După promovarea legii, acel acord de mediere va avea valoarea unui act de tip titlu executoriu, dacă este semnat de un avocat. Aceasta este în avantajul litigiilor comerciale, pentru că nu se mai plătește taxa judiciară de timbru.
O altă modificare importantă prevede ca, în cazul divorțurilor, ancheta socială să poată fi cerută de către mediator, a explicat Ioan Matei:
În Dreptul familiei, ancheta socială poate să o ceară mediatorul, în cazul divorțurilor. În momentul în care am depus dosarul în instanță pentru pronunțarea divorțului, pentru că tot ce ține de Dreptul familiei îmbracă forma unei hotărâri de expedient în Camera de consiliu, deci nu este o ședință publică, oamenii vin aici, pun pe hârtie înțelegerea, unde, la noi la partaje, este cu 50% mai ieftin decât partea tradițională.
Șeful mediatorilor mureșeni speră ca președințele țării să promulge această lege care a a fost contestată la Curtea Constituțională.
Asta deoarece cetățenii nu sunt informați, nu cunosc avantajele medierii și iar organului judiciar, în pofida prevederilor legale, nu recomandă clienților să apeleze la mediator, susține Ioan Matei.
În județul Mureș sunt înscriși oficial 94 de mediatori, din care mai puțin de jumătate sunt activi la această dată.
Valeriu Russu