Modificări importante la Declarația 230 privind sponsorizarea ONG-urilor

Publicat de Corina Muntean, 6 februarie 2019, 16:14 / actualizat: 6 februarie 2019, 20:08
Pe lângă faptul că termenul de depunere a declarațiilor a fost devansat până la data de 15 martie, de anul acesta entitățile non profit trebuie să îndeplinească condiții mult mai stricte pentru a putea beneficia de sponsorizări din partea contribuabililor.
O modificare a legislației, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, prevede că toate ONG-urile trebuie să fie înscrise, în baza unei cereri, într-un registru, pentru a mai putea beneficia de această facilitate.
Cu toate acestea, registrul încă nu a fost publicat, deși prevederea se referă și la declarațiile ce urmează să fie depuse anul acesta, a declarat pentru Radio Tg. Mureș șefa Serviciului de Asistență pentru Contribuabili din cadrul Administrației Finanțelor Publice Mureș, Daniela Robu:
Registrul respectiv va intra în funcțiune începând cu acest trimestru. Este bine de știut, chiar începând cu anul acesta vor trebui să fie înregistrate entitățile respective pentru a putea beneficia de sumele respective, inclusiv cele redirecționate aferente anului 2018. Registrul va fi public și se vor înregistra la noi pe baza unei cereri.”
Pentru a putea beneficia de sumele de bani redirecționate de către contribuabili, entitățile non-profit mai trebuie să îndeplinească câteva condiții.
Revine Daniela Robu:
Trebuie să aibă toate declarațiile fiscale depuse, trebuie să aibă situațiile financiare anuale depuse la zi, nu pot să aibă obligații restante mai mari de 90 de zile și nu au fost declarate inactive. De asemenea, trebuie să desfășoare activitate în domeniul pentru care au fost constituite, asta certificându-se pe baza unei declarații pe propria răspundere. Sumele nu pot fi redirecționate (începând de anul acesta) în situația în care entitatea respectivă nu este înscrisă în registru sau nu îndeplinește condițiile pentru a fi înscrisă în registru.”
Contribuabilii pot direcționa 2% din impozitul plătit anul trecut la stat către o entitate non-profit sau 3,5% către un ONG acreditat pentru servicii sociale.
Această restricție va fi desființată de anul viitor, astfel încât vor putea fi direcționați până la 3,5% către orice entitate non-profit, cu condiția ca aceasta să fie înscrisă în registrul de la ANAF.
Depunerea formularelor 230 se poate face direct la ghișeu, prin poștă cu confirmare de primire, dar și online.
Cristina Bulbescu