Modificarea sporurilor ar putea duce la scăderea veniturilor medicilor cu zeci de mii de lei

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 decembrie 2019, 13:10 / actualizat: 27 decembrie 2019, 17:35
Acest lucru se va întâmpla dacă Guvernul își va asuma astăzi răspunderea pe legea bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe anul 2020, în fața plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.
Proiectul prevede și redefinirea sporului pentru condiții de muncă. Acesta ar putea fi calculat ca un procent la salariul minim brut pe țară, și nu la salariul de bază.
Toate categoriile de bugetari vor pierde, dar marele perdant va fi medicul, spun reprezentanții sindicatelor.
În acest caz, de anul viitor, Sanitas va ieși din nou în stradă, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, prim-vicepreședintele organizației sindicale, Iulian Pope:
Acest lucru odată întâmplat creează, efectiv, premisele pierderilor de venituri pentru toți salariații din sănătate și asistență socială pe care noi îi reprezentăm, dar probabil că și pentru alți bugetari. Pierderile vor fi de zeci de mii de lei, mai ales pentru medici. Această modificare face din medic, care a fost regina Legii salarizării din România, pentru că a avut cea mai mare creștere de venituri, marele perdant dintre toți bugetarii. Sumele sunt consistente, adică la un spor de 85% pentru ATI raportat la salariul de 15.000 de lei, vă dați seama că acești oameni primesc acum câteva zeci de mii spor și vor primi 500… E o situație jenantă pentru statul român.
Reprezentanții celor două spitale din Târgu-Mureș spun că la această dată s-a ajuns la o echilibrare a numărului de medici din sistem, deși spitalele orășenești duc încă lipsă de medici pe diferite specialități.
Sporurile creează însă nemulțumiri și acum, iar reacția medicilor nu poate fi decât una negativă, crede managerul Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac:
Din punctul meu de vedere, oricum, și la ora asta este o inegalitate care nu avantajează personalul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș datorită faptului că noi fiind în subordine directă a Ministerului Sănătății avem sporurile la limita inferioară în timp ce spitalele ce sunt în subordinea unităților administrativ teritoriale au sporurile la limita superioară, care nu mi se pare normal. S-a realizat, în sfârșit, un lucru care a redat anumite drepturi și o anumită poziție socială personalului medical și acum să revenim la ceea ce am avut la început, eu cred că va avea un impact negativ.
Dacă va intra în vigoare această prevedere legislativă, am putea să asistăm la un nou val de migrație a medicilor, crede managerul Spitalului Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan:
Dacă se va tăia, indiferent cât se va tăia, se va ajunge, din nou, la umilirea breslei medicale. Acest lucru nu va duce la nimic bun, va crește migrația medicilor înspre statele unde profesia de medic și asistent este respectată.
Angajarea răspunderii Executivului pe legea bugetului este o premieră în politica românească în ultimii 30 de ani iar opoziția a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, pe motiv că ar constitui un precedent periculos.
Social democrații se gândesc și la posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură.
Cristina Bulbescu