Misiunea instituţiilor financiare la Bucureşti, se încheie, astăzi, fără obişnuita scrisoare de intenţie, convenită cu autorităţile române
Publicat de radiomures, 10 februarie 2015, 09:10
Se anunţă o nouă rundă de negocieri cu FMI-Comisia Europeană-Banca Mondială, în aprilie.
Cel puţin două subiecte au fost fără soluţie în discuţiile dintre cele două părţi: privatizarea unor companii energetice şi liberalizarea preţului la gaze, cerute de FMI şi respinse categoric de guvern.
Premierul Victor Ponta a explicat că această liberalizare ar însemna creşterea tarifelor la gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici:
România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro, din care autorităţile NU au accesat fonduri, până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv este acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.
Chiar dacă nu vom lua nimic din aceştui bani, acordul cu FMI ne ajută să obţinem împrumuturi externe la dobânzi mici, în caz de nevoie.
Numai că, guvernul nu are de gând să se împrumute de pe pieţele externe, în prima jumatate a anului, după acum anunţa, ieri, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.
La aceeaşi conferinţă cu premierul Ponta, Vâlcov a explicat că România a are suficiente rezerve bugetare, a încheiat anul trecut cu un deficit mai mic decât cel convenit cu FMI, iar în acest moment are un excedent de 3,54 miliarde lei, reprezentând 0,5% din PIB.
RRA
sursa foto: observator.tv