Mircea Coșea: noile măsuri fiscale duc România pe contrasens

Publicat de Rotar Mirela, 4 ianuarie 2024, 12:37 / actualizat: 14 ianuarie 2024, 19:41
De la 1 ianuarie au intrat în vigoare o serie de măsuri fiscale care vor duce, cu siguranță, la o creștere a inflației, a precizat pentru Radio Târgu Mureș analistul financiar, Mircea Coșea.
Acesta califică măsurile luate de Guvern ca fiind contra dezvoltării economiei, care atacă mediul de afaceri, deși acesta este singurul care produce.
Pe de altă parte, vor fi noi împrumuturi externe masive iar promisiunea de creștere a pensiilor și a unor salarii se face doar pentru că este an electoral, spune Mircea Coșea:
Toate măsurile acestea, din punctul meu de vedere sunt în contra dezvoltării economiei românești și a menținerii ei pe un plafon de protecție față de marile pericole care vin din exterior. Suntem încă într-o zonă de criză la nivelul economiei globale, războaie.. și așa mai departe. În momentul de față, Guvernul este în poziția de a fi cel mai mare producător de inflație din România pentru că măsurile pe care le are sunt măsuri inflaționiste, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt contra dezvoltării. Sunt aceste impozite care atacă firmele mici și mijlocii, dar nu numai. Sunt anumite domenii care ar fi trebuit stimulate. Este singurul guvern (din Europa-n.r.) care mărește taxe și impozite în criză.
Printre măsurile fiscale introduse de la 1 ianuarie sunt impozitul pe cifra de afaceri la firmele mari de 1%, taxarea cu 2% a veniturilor băncilor din dobânzi și comisioane, restrângerea domeniului de activitate la IMM-uri, suprataxarea lor și introducerea facturii electronice.
Toate acestea lovesc în mediul de afaceri, crede și redactorul șef al Ziarului Financiar, Sorin Pîslaru:
Sunt modificări foarte multe în ceea ce privește microîntreprinderile, în sensul restrângerii domeniului lor de aplicabilitate și taxare pe cifra de afaceri, introducerea e-facturii care înseamnă o invitație, practic, a ANAF-ului în măruntaiele și în contabilitatea directă a întreprinderilor.. Toate aceste modificări înseamnă o strângere a șurubului, din păcate, într-un context economic defavorabil. Efectul este advers față de mediul de afaceri.
Analiștii se mai așteaptă, pentru anul acesta, la mișcări masive de stradă din cauza taxelor și a accizelor mărite ce vor duce la inflație, iar anul viitor va veni cu noi taxe sau creșterea celor existente pentru a putea acoperi cheltuielile din acest an electoral.
Autor: Cristina Bulbescu