Minutul de viitor – Viitorul educației va fi tot mai mult virtual și online
Publicat de Corina Muntean, 27 martie 2023, 08:10
Viitorul educației va fi tot mai mult virtual și online, iar facultățile de medicină nu fac excepție de la regulă.
Studenții vor putea învăța proceduri medicale cu ajutorul realității virtuale și abia după ce se vor familiariza cu acestea le vor putea aplica pe pacienți.
O astfel de universitate este chiar cea de la Târgu Mureș, care a inaugurat Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină.
Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș dispune de spații destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) și mixtă.
Unul dintre spații este dotat cu un sistem inteligent de proiecție panoramică, ce permite studenților participanți la sesiunile VR, chiar dacă aceștia se află în afara mediului virtual, vizualizarea detaliată a exercițiilor desfășurate de cadrele didactice și studenții aflați în imersie totală.
O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfășurându-se sesiunile de realitate mixtă și augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienți virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicație specifică (Holopatient).
Echipamentele de ultimă generație utilizate în cadrul Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR câștigat de Universitate, proiectul i-NEXT.
Cu ajutorul unor ochelari de realitate augmentată și mixtă, studenții pot explora regiuni anatomice ale corpului – 11 sisteme diferite și peste 4.500 de structuri descrise și etichetate;
Totodată, studenții pot să vizualizeze, să evalueze, să stabilească diagnosticul și schemele de tratament pentru un mare număr de pacienți, prin simulări holografice ale unor scenarii standardizate de pacienți, fiecare cu mai multe videoclipuri holografice care ilustrează diferite indicii vizuale și simptome.
Alături de facilitățile de pregătire medicală, Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină are spații de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură și Inginerie, o sală în care se desfășoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual, prin utilizarea unor aplicații care permit crearea unor proiecte tehnice și de arhitectură.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Raluca Creț