Minutul de viitor – Tehnologia ARN mesager are un mare potențial în tratarea unor afecțiuni grave

Publicat de Corina Muntean, 24 aprilie 2023, 06:46
Tehnologia ARN mesager, despre care am aflat mai multe în pandemie, atunci când a fost utilizată pentru vaccinurile împotriva SARS COV2, are un mare potențial în tratarea unor afecțiuni mult mai grave. Printre acestea se numără cancerul de piele, iar cercetătorii de la Moderna și Merck au dezvoltat deja un vaccin care reduce mult riscul de deces.
Cele două companii farmaceutice, Moderna și Merk, și-au pus în comun rezultatele cercetărilor pentru a dezvolta un vaccin pe bază de ARN mesager, care a redus cu 44% riscul de deces sau al reapariției celui mai letal cancer de piele.
Studiul a inclus bărbați și femei cu risc crescut de revenire a melanomului, iar cel mai frecvent efect secundar a fost oboseala.
Tratamentul combinat este considerat o terapie inovatoare și a fost inclus în schema ”PRIME” de către Agenția Europeană a Medicamentului, program de reglementare care are ca scop accelerarea dezvoltării de tratamente inovatoare, informează Reuters.
Vaccinul cu tehnologie ARNm este construit după ce se analizează tumora pacientului, și antrenează sistemul imunitar să recunoască și să atace mutațiile specifice ale celulelor canceroase.
Cele două companii sunt pe punctul de a primi autorizarea pentru un studiu mai avansat, ale cărui rezultate ar putea apărea în trei sau patru ani.
Alte două companii, BioNTech și Gritstone Bio Inc lucrează, de asemenea, la vaccinuri contra cancerului, bazate pe tehnologia ARN mesager.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Raluca Creț