Minutul de viitor – Pregătiți-vă să uitați de clasicele baterii litiu-ion și pregătiți-vă pentru surse noi

Publicat de Corina Muntean, 19 decembrie 2022, 09:22
Cercetările pentru a găsi o sursă eficientă de energie, cu impact cât mai mic asupra mediului, aduc din ce în ce mai aproape obiectivul universal de zero emisii nete până în 2050.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, a creat bateria sodiu-sulf cu o capacitate mult mai mare decât a celulelor cu litiu-ion, utilizate astăzi la scară largă.
Oamenii de știință de la Școala de Inginerie Chimică și Biomoleculară a Universității din Sydney, au folosit un amestec de sare topită procesată din apa de mare, ceea ce reduce considerabil costul noilor baterii.
„Bateria noastră cu sodiu are potențialul de a reduce drastic costurile, oferind în același timp o capacitate de stocare de 4 ori mai mare. Aceasta este o descoperire semnificativă pentru dezvoltarea energiei regenerabile care, deși reduce costurile pe termen lung, a avut mai multe bariere financiare la început”, a spus dr. Shenlong Zhao, coordonatorul proiectului, citat de Descoperă.ro.
Conceptul de celule de sodiu-sulf este vechi de mai bine 50 de ani, dar a fost pus în practică abia acum, cu ajutorul unui proces de piroliză și electrozi pe bază de carbon.
Noile celule sunt, de asemenea, mai puțin toxice și mai puternice din punct de vedere energetic, ceea ce le face mai ușor de reciclat și mai economic de produs în comparație cu bateriile litiu-ion.
Inventatorii au fabricat și testat noua tehnologie de baterii în laboratorul universității, dar sunt convinși că în viitorul apropiat tehnologia va permite comercializarea noilor baterii în întreaga lume.
Raluca Creț
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro