Minutul de Viitor, cu Raluca Creț – Roșii
Publicat de Stan Lucian, 18 noiembrie 2024, 09:00
Gustul roșiilor din copilărie a ajuns subiect de cercetări, iar oamenii de știință au descoperit genele responsabile pentru dulceața acestora.
Deja modificările genetice se aplică în China și Japonia, dar în viitor ar putea ajunge și în Europa.
Mai multe detalii aflăm de la Raluca Creț în Minutul de viitor.
O echipă de oameni de știință de la Institutului de genomică agricolă de la Academia Chineză de Științe Agricole din Shenzhen au reușit să identifice și să modifice genele care sunt responsabile de nivelul zahărului din tomate, informează The Guardian.
Problema gustului la tomate pornește de la consumul mare pe piață, ceea ce îi obligă pe agricultori să cultive soiuri modificate, care sunt de la 10 până la 100 de ori mai mari decât soiurile mai mici, dar gustoase.
Cercetătorii chinezi au identificat două gene care blochează producerea de zahăr, pe care au reușit să le și modifice, astfel încât să rezulte roșii de dimensiuni mai mari, dar mai dulci.
Ei au folosit un instrument de editare genetică, prin care au modificat ADN-ul tomatelor, iar fructele astfel obținute au avut un conținut de zahăr cu până la 30% mai mare decât cel al plantelor nemodificate.
În plus, aceste roșii au avut mai puține semințe și au germinat normal.
Roșiile modificate genetic sunt deja disponibile în Japonia, iar cercetările chinezilor vor permite introducerea pe piață a unor roșii mai dulci între trei și cinci ani.
Descoperirea lor ar putea fi însă blocată de unele legi internaționale care încă nu permit comercializarea anumitor alimente modificate genetic.
Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Autor: Raluca Creț
Sursa: theguardian.com