Minutul de viitor, cu Raluca Creț – O nouă procedură de terapie genetică pentru deficiențe de auz
Publicat de Corina Muntean, 5 februarie 2024, 09:00
Un băiat de 11 ani, cu deficiențe de auz din naștere, a fost vindecat, în premieră, printr-o nouă procedură de terapie genetică. Procedura a fost aplicată ulterior și asupra altor copii cu deficiențe profunde de auz, cu rezultate promițătoare.
Un băiat din Maroc în vârstă de 11 ani, născut surd, a devenit primul pacient care a beneficiat de o nouă procedură de terapie genetică.
Aissam Dam suferea de o formă extrem de rară de surzenie care afectează aproximativ 200.000 de oameni în întreaga lume.
Operația a fost realizată în octombrie anul trecut, la Spitalul de Copii din Philadelphia, și a implicat introducerea de material genetic în celulele pacientului, informează Mediafax.
Procedurile de terapie genetică au ca scop corectarea sau înlocuirea unei gene defectuoase, furnizarea de material genetic lipsă sau introducerea de noi gene pentru îmbunătățirea funcției celulare.
Medicii au ales să testeze procedura pe o singură ureche, în care au introdus o doză de terapie genetică ce conținea un vector viral inofensiv cu copii ale genei responsabile de acea afecțiune.
Patru luni mai târziu, auzul în urechea tratată s-a recuperat substanțial, iar băiatul a reușit să audă primele sunete din viața sa.
O procedură similară a fost aplicată și la spitalul din cadrul Universităţii Fudan din Shanghai, China, unde cercetătorii au utilizat un virus inofensiv pentru a transporta o versiune a genei umane OTOF în urechile interne ale pacienţilor, informează Agerpres.
Cinci din şase copii mici cu surditate profundă şi-au recăpătat auzul şi au înregistrat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte recunoaşterea vorbirii la şase luni după tratamentul bazat pe terapia dezvoltată de Refreshgene Therapeutics.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Autor: Raluca Creț