Minutul de viitor, cu Raluca Creț – Aparatele auditive pot reduce riscul de demenţă
Publicat de Corina Muntean, 11 martie 2024, 08:41
Un studiu realizat în Australia demonstrează că folosirea aparatelor auditive poate reduce riscul de demenţă și poate stabiliza funcțiile cognitive ale utilizatorilor. Din păcate, multe persoane cu deficiențe de auz nu recurg la aparate auditive, ceea ce le scade semnificativ calitatea vieții și sănătatea.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne, Australia, au studiat peste 200 de persoane cu vârsta mai mare de 60 de ani, pe care le-au împărțit în două grupuri, unul alcătuit din persoane care se confruntau cu pierderea auzului şi utilizau aparate auditive, iar celălalt format din persoane care aveau aceeaşi problemă dar nu purtau astfel de dispozitive.
Acestea au fost monitorizate timp de trei ani, perioadă în care au avut de rezolvat jocuri de cărți computerizate, la fiecare 18 luni.
Datele studiului, citate de Agerpres, arată că utilizarea aparatelor auditive îi poate ajuta pe adulţii vârstnici care suferă de pierderea auzului, poate să stabilizeze funcţia cognitivă a acestora şi să reducă riscul de demenţă.
Cercetătorii au descoperit că grupul de utilizatori de aparate auditive a prezentat stabilitate cognitivă generală după perioada de monitorizare, în timp ce în grupul alcătuit din persoane care nu foloseau aparate auditive s-a constatat un declin semnificativ la trei dintre cele patru teste cognitive.
Studiul mai arată că persoanele cu pierdere uşoară a auzului prezintă un risc aproape dublu de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele cu auz normal, iar cele cu pierdere severă a auzului au un risc de aproape cinci ori mai mare.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Raluca Creț