Minoritățile din România au mai multe drepturi față de alte țări din Europa

Publicat de radiomures, 16 august 2017, 15:12
Este constatarea directorului Festivalului Proetnica din Sighișoara, Volker Reiter.
Acesta spune că e chiar prea bine rezolvată protecția minorităților naționale în comparație cu state precum Spania, Franța, Irlanda sau Grecia, care nu respectă deloc acordurile Consiliului Europei semnate în acest sens.
De asemenea, de 15 ani în România se organizează cel mai mare festival dedicat dialogului intercultural, Proetnica, ce va debuta zilele viitoare la Sighișoara.
Directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret din Sighișoara, Volker Reiter:
Chiar dacă a fost o condiție de aderare la Uniunea Europeană (pentru România), Franța, Spania… nu respectă deloc convenția cadru la care au aderat și, prin urmare, nu dau nici fonduri pentru diversitate culturală în Europa. Statul român are foarte multe probleme dar în domeniul protecției minorităților poate să fie un stat model pentru Europa. Comparativ cu alte țări europene, stă bine, dacă nu un pic prea bine.”
În momentul de față, România a recunoscut 20 de minorități naționale care trăiesc pe teritoriul țării în diferite comunități.
Dacă în 1930, un sfert din populația României Mari, care era de 18 milioane de locuitori, erau minorități, acum procentul este de 11%.
Minoritățile etnice cele mai importante au fost, și sunt și acum, cele reprezentate de maghiari, romi, germani, ucraineni, ruși lipoveni, evrei, turci, tătari, armeni, bulgari, sârbi și croați, cehi și slovaci, polonezi, greci, albanezi și italieni.
Cristina Bulbescu