Minutul de Viitor, cu Raluca Creț – Izotop pentru tratarea cancerului, produs la Cernavoda
Publicat de Stan Lucian, 11 noiembrie 2024, 09:00
În România se va fabrica, începând cu anul 2028, un izotop medical utilizat pentru tratarea cancerului.
Lutețiu-177 se va fabrica la Cernavodă și este un rezultat al colaborării dintre Nuclearelectrica și un lider internațional în domeniul energiei nucleare.
Mai multe detalii aflăm de la Raluca Creț în Minutul de viitor:
SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Framatome, lider internațional în domeniul energiei nucleare, recunoscut pentru soluțiile sale inovatoare, digitale și cu valoare adăugată pentru flota nucleară globală, au realizat un studiu de fezabilitate pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavoda din România.
Lutețiu este un radioizotop emițător beta utilizat în terapia cu radionuclizi țintiți pentru tratamentul cancerului de prostată și în alte tipuri de cancer.
Acesta distruge celulele canceroase, fără afectarea celulelor sănătoase și este produs la scară largă în străinătate încă din 2022.
Studiul a fost inițiat în noiembrie 2023 și a verificat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ținte în izotopi medicali, în plus față de producția actuală de energie electrică.
Concluziile arată că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piață necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de lutețiu.
Colaborarea dintre cele două companii vizează și asigurarea unei rezerve adecvate de Lutețiu pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce privește producția și furnizarea de produse radiofarmaceutice.
Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028.
Ascultați rubrica Minutul de viitor, în fiecare zi de luni, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro
Autor: Raluca Creț
Sursa: www.nuclearelectrica.ro