Ministrul Educaţiei a criticat, azi, situaţia de la UMF Tg.Mureş.
Publicat de radiomures, 14 martie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:33
Înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară a pus la încercare unitatea coaliţiei de guvernământ, dar a tensionat şi relaţiile din mediul universitar mureşean.
Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a declarat, în conferinţa de presă de astăzi, că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş s-ar putea îndrepta spre dezastru dacă nu se vor înţelege în cele din urmă cadrele didactice române şi maghiare. Pentru evitarea acestuia, este necesar un senat constituit legal, un nou rector – şi o cartă universitară care să ateste caracterul multicultural al acestei universităţi şi să permită declanşarea în final a alegerilor pentru un nou rector, spune Baba.
Ministrul educaţiei a precizat că problemele ar fi putut fi rezolvate dacă ar fi existat în principal carta universitară care să aducă precizări clare la scoaterea posturilor la concurs, dar şi la studii. Cătălin Baba a sugerat la Târgu Mureş, în discuţiile pe care le-a avut cu cadrele didactice de aici, să se utilizeze carta universitară a Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj Napoca şi a Universităţii de Artă din Târgu Mureş drept modele.
Dacă ar fi existat această cartă universitară, nu ar mai fi fost necesară intervenţia guvernului sau a Ministerului Educaţiei, a spus ministrul Baba.
În replică, rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu a declarat că actuala Cartă a Universităţii este legală şi datorită întârzierii răspunsului venit de la minister:
„Noi o consideram aprobată. Răspunsul de la Minister în legatură cu Carta trebuia să vină in termen de 30 de zile şi i-am zis ministrului să ne spună ce anume din Cartă nu corespunde legislaţiei în vigoare”
Pe de altă parte, Cătălin Baba a mai declarat că în 31 martie mandatul actualului rector de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş expiră şi invită toate cadrele didactice, în acest context, din cadrul acestei universităţi, să procedeze în ritm rapid la vot şi să-şi aleagă noul rector pentru a exista un ordonator de credit.
Rectorul UMF Tîrgu-Mureş, prof.univ.dr. Constantin Copotoiu a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureş că legea va fi respectată întocmai şi va fi numit un rector interimar:
„Eu in 31 nu mai sunt rector. Noi trebuie să numim un rector aşa cum spune legea, interimar”
Rador, Vlad Amariei