Ministrul Sănătății susține introducerea de cursuri de comunicare pentru medici și asistenți
Publicat de APETRI MARGARETA, 2 iulie 2024, 14:21 / actualizat: 3 iulie 2024, 7:30
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că asistenţii medicali şi chiar medicii ar putea să urmeze cursuri de comunicare extrem de necesare în interacţiunea cu pacienţii şi aparţinătorii.
Acesta a declarat, în cadrul conferinței cu tema „Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric”, că aceste cursuri ar trebui să facă parte din curricula de pregătire pentru asistenţi medicali şi pentru medici.
Oamenii, când sunt bolnavi, sau familiile copiilor când aceştia sunt bolnavi, au nevoie nu numai de încurajare, au nevoie de o explicaţie, au nevoie de o persoană cu care să comunice şi care să le înţeleagă neliniştile şi au nevoie de încurajare şi empatie. Lucrurile acestea poţi să le ai nativ, dar ele trebuie dobândite într-un cadru instituţional pe care îl oferă şcoala.
Deja unele universități din țară au aceste cursuri.
La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, comunicarea cu pacientul este o materie obligatorie, a explicat rectorul Leonard Azamfirei.
Noi, de 10 de ani avem această materie, care este o materie obligatorie, studenții au cursuri de comunicare etică cu pacientul, au activități practice în acest sens, astfel încât, dacă această abordare, pe care o întâlnim în toate universitățile din lume, se va realiza și în România, cu siguranță că va fi un câștig pentru întregul sistem.
Mai multe facultăți de medicină din țară oferă studenților aceste cursuri de comunicare cu pacienții, însă cele mai multe dintre ele sunt opționale.
Autor: Raluca Creț