Ministrul justiţiei a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României
Publicat de MIRELA ROTAR, 24 octombrie 2018, 21:37 / actualizat: 25 octombrie 2018, 8:47
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr, după ce a prezentat raportul de evaluare a activităţii acestuia. Ministrul justiţiei a anunţat că faptele reţinute în sarcina şefului DNA sunt în aceeaşi măsura imputabile procurorului general.
Tudorel Toader îi reproşează lui Augustin Lazăr că a generat trei conflicte juridice de natură constituţională şi a făcut acuzaţii fără precedent la adresa autorităţilor statului, ale puterii legislative şi executive.
Augustin Lazăr mai este acuzat că a contestat deciziile CCR, nu şi-a îndeplinit obiectivele asumate, a contestat legile justiţiei, după controlul de constituţionalitate, şi a încălcat legea prin semnarea unor protocoale, generând astfel premise pentru o justiţie paralelă.
Tudorel Toader: Actele şi faptele enumerate în prezentul raport, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea managerială a domnului Augustin Lazăr contravine obligaţiilor constituţionale şi legale. În aceste condiţii nu se mai poate susţine ocuparea în continuare şi exercitarea de către domnia sa a funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public. În temeiul prevederilor Art.54, aliniatul 4, coroborat cu 51, aliniatul 2, litera b, din Legea 303/2004, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr.
Augustin Lazăr: Respectarea principiilor și valorilor constituționale a stat la baza tuturor deciziilor pe care le-am luat încă de la preluarea mandatului de procuror general. În această calitate, mi-am exercitat și obligația managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituțional, ca o reacție la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar.
Raportul de evaluare şi propunerea de revocare lui Augustin Lazăr au fost trimise deja Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să dea un aviz consultativ, iar apoi vor ajunge la preşedintele Klaus Iohannis.